Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENE NERAZUMNO VISOKE

Nestašica ove namirnice izludjet će Francuze! 'Mi bez toga ne možemo živjeti'

Francuska kuhinja
Foto: Thinkstock
15.11.2017.
u 13:54

Pariški pekar Dominique Eury izjavio je za AFP kako nikada, u 44 godine, nije susreo takav nedostatak...

Francuzi jedu više maslaca po stanovniku nego ijedna druga nacija na svijetu, čak tri puta više od Amerikanaca, ali još uvijek imaju najnižu razinu pretilosti u razvijenim zemljama.

Sada su suočeni s nestašicom maslaca – police supermarketa su prazne, a Francuzi se pitaju što će sada staviti na kroasan ili baget.

Poludjeli od želje za maslacem, građani Francuske neumoljivo klikaju na YouTube gastronomsku sekciju koja ih uči kako kuhati bez maslaca.

Što je prouzročilo nestašicu?

Veleprodajne cijene maslaca više su nego utrostručene tijekom prošle godine zbog porasta potražnje u Aziji, pri čemu su osobito kineski potrošači, navodno, razvili neobičnu sklonost prema kroasanima bogatim maslacem.

Mnogi francuski supermarketi odbijaju platiti veće cijene, a maslac je otišao – u inozemstvo.

Pariški pekar Dominique Eury izjavio je za AFP kako nikada, u 44 godine, nije se susreo s takvim nedostatkom maslaca.

– Prije deset dana nisam mogao dobiti maslac ni kremu koja mi je potrebna. Najviše me zabrinjavaju nadolazeći praznici. Svijet je poludio – kaže Eury.

A margarin?

Čini se kako margarin kao zamjena za maslac za francuske pekare ne dolazi u obzir.

– Mi sve radimo s maslacem – rekao je Arnaud Delmontel koji posjeduje četiri pekare u glavnom gradu.

Iako vjeruje da nedostatak nije stvaran, progovorio je da je porast cijena nerazuma, a maslac koji je primio bio je zamrznut.

– Ljudi špekuliraju i gomilaju mnogo novca – tvrdi Delmontel.

Globalna potražnja za maslacem nadmašuje opskrbu, podaci su američkog Ministarstva poljoprivrede, jer potrošači zamjenjuju proizvode na bazi biljnih ulja s nečim sigurnijim. Tome treba dodati kako se prehrana radikalno mijenja, donedavno se mislilo kako je maslac štetan, no pokazalo se da su mnoge izbačene namirnice poput maslaca ili svinjske masti – zdrave. Godine 2014. magazin Time poručio je "Jedite maslac!"

Sve to dodatno pojačava francusku emocionalnu privrženost kremastim slasticama.

Bake u područjima poput Bretanje i Normandije i dalje ga koriste kao lijek za sve kvrge i modrice, a upravo nas to vraća u neka bolja vremena, u djetinjstvo...

>> Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Komentara 4

GU
General_U
15:12 15.11.2017.

umjetno izazvana nestašica...

DU
Deleted user
15:49 15.11.2017.

Umjetno dignute cijene maslaca... U Njemačkoj je cijena prvo porasla na 8,80 eura po kili, sada je već pala na 6,60 eura po kili. Prije ovoga je cijena bila od 5,50 eura po kili... Netko je dobro zaradio!

KA
kajinx
14:58 15.11.2017.

Lijepo zamolite Amerikance da vam ga poklone. Imaju maslaca na stotine tona u skladištima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije