Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEMIR IZNENAĐUJE

Nestao jedan od dva glavna pojasa oko Jupitera!

Dvije suporedne slike koje pokazuju kako je nestao pojas
NASA
21.05.2010.
u 16:04

Znanstvenici zasad nisu u stanju objasniti ovaj fenomen jer je južni ekvatorijalni pojas i dosad nestajao, ali bi se uvijek vraćao.

Jedan od dva glavna pojasa Jupitera u potpunosti je nestao, objavio je CNN. Znanstvenici zasad nisu u stanju objasniti ovaj fenomen jer je južni ekvatorijalni pojas i dosad nestajao, ali bi se uvijek vraćao.

NASA-in znanstvenik Glenn Orton ističe kako promatraju situaciju te da nitko nije očekivao da će pojas tako nestati. Vjeruje kako nije moguće potpuno nestajanje ovog pojasa, već je najvjerojatnije prikriven gustim oblakom. Smeđi magloviti pojas oko Jupitera počeo je blijediti još krajem 2009. godine.

- Nisam očekivao da će pojas potpuno nestati. Jupiter nastavlja s iznenađenjima - rekao je.

- Ne možemo predvidjeti kada će se pojas ponovo vratiti. To može biti bilo kad u sljedeće dvije godine - rekao je John Rogers, direktor Udruženja astronoma Velike Britanije.

- Pojas se počne vraćati iz jedne točke i širi se velikom brzinom - dodao je.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
20:03 21.05.2010.

Pa ovo je stvarno veliki misterij oko kojeg se vrijedi zamisliti! Ja se ne sjećam da je južni pojas bio izbrisan tako kao sad!

OB
-obrisani-
20:24 21.05.2010.

U knizi zvanoj svemir (za one koji znaju čitati,) piše: pripremite se, jer sljede još veća \"iznenađenja,\" jerbo ovo je tek poćetak.

VI
vidimškoj
14:01 23.05.2010.

komunjare,garant.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije