Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marina Kraljević Gudelj

Nestala s popisa studenata, ali pečati i diploma su pravi

Marina Kraljević Gudelj
Foto: Nino Strmotić/Pixsell
15.03.2014.
u 14:00

Kobni premještaj - Marina Kraljević Gudelj: Sve je počelo kad sam zatražila premještaj u Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

– Sve je počelo kad mi je suprug (šef splitske SOA-e, op. a.) doživio infarkt i zatražio premještaj u Zagreb. Htjela sam dobiti premještaj u Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) i ispunila sam upitnik za sigurnosnu provjeru. Nakon toga započeo je niz pritisaka na moju obitelj, prijetnje, ucjene Josipa Buljevića, tada ravnatelja SOA-e.

Prijetio je mom mužu, koji je dobio premještaj, i rekao da nema šanse da ja dođem u UVNS i da odustanem od zahtjeva za premještaj. Potom se dogodila situacija s mojom diplomom, da ne valja, da nikad nisam završila Filozofski fakultet – branila se pred zagrebačkom sutkinjom Sandrom Kantolić Marina Kraljević Gudelj, optužena za krivotvorenje diplome.

Provjera SOA-e

Bilo je procesa u kojima se sudilo za krivotvorenje diploma, no nije poznato u javnosti da se nekome sudi za krivotvorenje diplome, i to zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a da je diploma originalna, sa žigom i potpisom dekana. Bivša glasnogovornica splitske policije, koja je 2012. tijekom istrage dobila otkaz u MUP-u, tereti se da je nabavila od nepoznate osobe diplomu iz travnja 1996. po kojoj je diplomirala engleski jezik, književnost i etnologiju. S tom diplomom je od 2005. do 2011. radila u policiji, bila je i voditelj Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću u PU splitsko-dalmatinskoj. Na sudu tvrdi da je položila sve ispite i diplomirala:

– Bila sam dobar student i diplomirala sam na temu “Svadbeni običaji otoka Korčule” kod mentorice Milane Černelić. Nakon prijave diplomskog indeks mi je nestao dok sam bila u atriju faksa, a u referadi mi je rečeno da će mi izraditi duplikat indeksa. Nakon prijave za UVNS ispitivala su me dva agenta SOA-e, bili su bezobrazni i pokazali su mi papir iz kojeg je proizlazilo da je pod brojem pod kojima sam diplomirala izdana diploma drugoj osobi – branila se.

U arhivu fakulteta nije nađen njezin dosje

No, u arhivu fakulteta nije nađen njezin dosje niti joj se ime nalazi u knjizi diplomiranih, a pod brojem njezine diplome je ime druge studentice koja je diplomirala 1996. U karijeri tajnice fakulteta Nede Stazić jedini slučaj da je nestao dosje studenta iz arhive je slučaj Kraljević Gudelj.

– Svaki student ima dosje koji se vodi kao otvoren dok ne diplomira, a onda taj dosje postaje dosje diplomiranih i pohranjuje se u arhivi i trajno se čuva – svjedočila je Stazić. Ne zna kada je nestao njezin dosje, temeljem kojeg joj je izrađen duplikat indeksa, a provjera njezine diplome rađena je 2011. nakon što su agenti SOA-e predočili kopiju. U duplikatu indeksa nedostaju završni ispiti Starije engleske književnosti, Moderne britanske književnosti i Američke književnosti. Piše da je obranila diplomski 1996., no prof. Černelić je svjedočila da nije njezin rukopis na mjestu gdje prijavu diplomskog upisuje mentor.

Sjeća je se iz viđenja

– Sjećam je se kao studentice iz viđenja, ali nikad joj nisam bila mentor za diplomski “Svadbeni običaji otoka Korčule”. Druga studentica je kod mene imala diplomski na tu temu – svjedočila je Černelić. Bivši dekan Stipe Botica potvrdio je da je na diplomi njegov paotpis.

– Ustroj fakulteta je takav da svaki student koji diplomira mora proći bar pet ruku, a ja potpišem što mi je dostavljeno. Fakultet naručuje diplome koje se tiskaju u tiskari i plaća ih i nije moguće da ih netko samo za sebe naruči i dekanu podmetne na potpis – svjedočio je Botica.

>>Da je Marina K. Gudelj krivotvorila diplomu, odao je njezin suprug

>>Fakultet tvrdi da Marina Kraljević-Gudelj nikad nije diplomirala

Komentara 90

KA
kafka
15:55 15.03.2014.

Postoji koruptivna sprega između - nekih visokih učilišta (fakultete, veleučilišta) - politike i - vlasti (čak i MZOS). Osobno svjedočim takvim koruptivnim radnjama i očekujem da me nakon ove izjave USKOK kontaktira. Misli li netko da hoće?alo sutra. .

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
15:31 15.03.2014.

Svatko tko studira ili je studirao zna da su ove bajke nemoguće. Dok su jedni krali nakon rata, drugi su si kupovali škole.

GR
Grunf433
17:10 15.03.2014.

Pazi teme za diplomski: "Svadbeni običaji"!! I tako postaneš akademski obrazovsna osoba u Hrvatskoj. Naravno na društvenim fakultetima. Pa ovi sa tehničkih fakulteta što uče matematiku, fiziku, kemiju, termodinamiku, itd. ima da puknu od muke kad ovo čitaju. I stoI sto je najgore slicni nam i vode državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije