Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova kriza

Predsjednica uz Penavu: Nisu ispunjeni preduvjeti za širenje posebnih prava manjina u Vukovaru

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
18.07.2019.
u 16:03

Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane - dodala je predsjednica.

Predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s gradonačelnikom grada Vukovara Ivanom Penavom kako bi komentirala Odluke Ustavnog suda.

Predsjednici je jasno da je u Vukovaru politička situacija osjetljiva te je izuzetno bitno pružiti podršku gradonačelniku Penavi i Vukovarcima koji kako kaže 'više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija. To rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira'.

Iako predsjednica ne može komentirati odluku Ustavnog suda, naglašava važnost članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te napominje da se obje strane, što hrvatski narod što manjinski Srbi moraju razvijati odnose temeljene na razumijevanju, solidarnosti, snošljivosti i dijalogu.

- Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno - kazala je Grabar-Kitarović koja drži da u ovakvim uvjetima kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Republici Hrvatskoj.

Također naglašava da se mjerodavna tijela ne mogu odgađati u nedogled ratne zločine.

- Republika Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru, a dužnost je i obveza državnog vrha da zahtijeva rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. Neshvatljivo je da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta? - zaključuje predsjednica.

 

Komentara 123

DU
Deleted user
17:27 18.07.2019.

Kako će netko biti kažnjen ako glavni krvnik masakra - Vukašin Šoškoćanin ima svoj velebni mauzolej koji nitko ne smije taknuti, sve je to pod puppijevom zaštitom, inače odmah ruši vladu. Eto odgovora KGK zašto nitko nije kažnjen 30 godina.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
18:35 18.07.2019.

Problemi stvoreni od Milanovica , presuda USUDA i zadani rokovi su iz 2014e godine. Penava , danasnja i buduca predsjednica moraju raditi i rade pametno.

DU
Deleted user
19:12 18.07.2019.

Vukovar je hrvatska hirosima I to svi uvijek moraju imati na umu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije