Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi zbog korone

Nervoza u zatvorima: nema izlazaka, ograničeni posjeti...

Lepoglava
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
22.06.2020.
u 06:59

Korištenje pogodnosti češćeg dodira s vanjskim svijetom korak je k premještaju u blaže uvjete izdržavanja kazne, no to je sada prekinuto

Kada osoba izađe iz zatvora, suočava se s nizom problema, među kojima su pronalazak smještaja i posla. Prosječno trajanje kazne zatvora jest 13 godina pa mnogi zatvorenici izgube kontakt s obitelji – kazala je izvršna direktorica Udruge LET Iva Jovović na nedavno održanom okruglom stolu “Socijalne usluge u zajednici i izazovi i rješenja u radu s počiniteljima kaznenih i prekršajnih djela“.

Sve češće u “gumenjaru”

Međutim, brojni se zatvorenici kojima istek kazne nije na vidiku posljednjih dana pitaju kada će uopće moći izaći s posjetom ili na vikend. Upravo je korištenje pogodnosti češćeg dodira s vanjskim svijetom korak k premještaju zatvorenika iz strožih u blaže uvjete izdržavanja ostatka kazne. No korona – a što drugo – te je pogodnosti zatvorenika u ožujku prekinula. Zaustavljeno je i stručno osposobljavanje, udruge ne dolaze provoditi programe. Kako se epidemiološka slika pogoršava, pitanje je kada će biti daljnjeg ublažavanja mjera.

Naime, stroge su mjere u zatvorskom sustavu ublažene jednom, potkraj svibnja, i to tako da zatvorenika mogu posjetiti najviše dvije odrasle osobe i dvoje djece. Onaj tko ima više djece nema ih prilike vidjeti zajedno. Cjelokupna situacija dovela je, doznajemo, do poprilične nervoze i zatvorenika i zatvorskih službenika pa se događa češće nego prije da se zatvorenika smješta u tzv. sobu za razmišljanje – ćeliju obloženu gumom i bez prozora, čiji su pod, strop i zidovi gumeni da si zatvorenik ne može nanijeti kakvo zlo.

U jeku tog nezadovoljstva iz kaznionice u Glini u onu otvorenog tipa, Valturu pokraj Pule, premješten je Nikola Kovačević, osuđen najprije na četiri i pol, a u konačnici na šest godina zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginuli supružnici Ljiljana i Aleksandar Kusalović. Tragedija se zbila 11. travnja 2016. godine nešto prije 22 sata. Kovačević je jurio Audijem 108 kilometara na sat i s koncentracijom alkohola u krvi od 2,16 promila i naletio na skupinu pješaka koja je čekala da prijeđe cestu na Kvaternikovom trgu u Zagrebu.

Brzinom više nego dvostruko većom od dopuštene usmrtio je Kusaloviće, njihovu prijateljicu Maru Sudar lakše ozlijedio, a leteći dijelovi automobila odbačeni su i na jednu djevojčicu. Kovačević je s mjesta nesreće – pobjegao. Njegov je premještaj u blaže uvjete prouzročio uzbunu među zatvorenicima. Naime, premještaj se u pravilu daje nakon pola izdržane kazne, a Kovačević nije izdržao ni trećinu. K tome, prije premještaja zatvorenik mora koristiti pogodnosti izlazaka, a trebaju se pribaviti i mišljenja s terena – od policije, tužiteljstva, centra za socijalnu skrb... Kako doznajemo, u njegovu je slučaju sve to izostalo.

Nekoordinacija u sustavu

Uz zatvorenike, sve su glasniji i zaposlenici u zatvorima koji pak tvrde da u sustavu nema dovoljne koordinacije kad je riječ o sigurnosnim aspektima. Navode i prešućeni događaj otprije nekoliko dana kada je pritvorenik Kristijan B. pobjegao dok su ga iz Remetinca vodili u KBC Rebro, gdje je tražio da ode u toalet. Uhićen je dan-dva kasnije. Zaposlenici zbog svega toga kažu da s nestrpljenjem očekuju ishod još lani raspisanog natječaja za ravnatelja Uprave za zatvorski sustav koji nije končan zbog korone, izbora ili nečeg trećeg. 

Komentara 3

SC
schwertransport
09:08 22.06.2020.

Pa ne kuzim.....ako si u zatvoru valjda treba biti neka stega kao i svugdje.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
07:57 22.06.2020.

Da samo u zatvorima. Nervoza je svugdje a alkohol se toči u potocima. Pogledajte samo statistiku prekršaja i kaznenih djela u zadnja dva mjeseca. Psihijatrima se opseg posla povećao tri puta.

DU
Deleted user
09:18 22.06.2020.

I sad netko nek priča da po cesti ne hodaju slobodno kriminalci. Pazi ovo, zabranjeni izlasci a zaslužio u namanju ruku doživotni kaznu, pa su dečki nervozni! Ma jedan 9 mm 9x9 parabellum i terapija protiv nervoze je uspješna za takve likove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije