Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomatska ofenziva Bidena

Nerješiv problem: od Hamasa skriti milijarde za obnovu Gaze

Israeli Prime Minister Netanyahu and U.S. Secretary of State Blinken hold a joint news conference in Jerusalem
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.05.2021.
u 20:05

Blinken: Počinjemo s rješavanjem humanitarne krize i obnovom Pojasa Gaze

Američki predsjednik Joe Biden pod svaku cijenu želi učvrstiti prekid vatre između Hamasa i Izraela. Tako je danas u Izrael stigao američki državni tajnik Antony Blinken, koji je počeo svoj posjet Bliskom istoku čija je svrha osnažiti primirje s Hamasom, koji upravlja Gazom, te pomoći da se ubrza humanitarna pomoć razorenoj palestinskoj enklavi.

– Kako bi se spriječio povratak nasilja, potrebno je suočiti se s velikim nizom problema i izazova. To započinje savladavanjem teške humanitarne situacije u Gazi i obnovom uništenog područja – poručio je Blinken i dodao da je “intenzivna diskretna diplomacija” američkog predsjednika Joea Bidena pridonijela prošlotjednom primirju i da sada treba raditi na održavanju mira.

Blinken kaže da će se SAD pobrinuti da militantna skupina Hamas, koja upravlja Gazom, nema koristi od pomoći, te je ponovio da Sjedinjene Države podržavaju pravo Izraela na samoobranu.

Blinken je posjetio i Ramalu na okupiranoj Zapadnoj obali gdje je razgovarao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, a nakon toga će otići u Kairo i Aman, gdje će razgovarati s egipatskim predsjednikom Al Sisijem kao i s jordanskim kraljem Abdullahom II.

VIDEO Sukobi između Izraela i Hamasa

Militanti kontoliraju sve

U međuvremenu, Izrael je dopustio nesmetan ulazak goriva, lijekova i hrane namijenjene privatnom sektoru Gaze, prvi put od početka sukoba 10. svibnja. Netanyahu pod svaku cijenu želi spriječiti da novac, za koji se procjenjuje da će biti u milijardama dolara, koji će iz zemalja Zaljeva stići u Gazu za obnovu (a Blinken je najavio i američki novac), ne ide preko Hamasa, već preko predsjednika Mahmuda Abbasa. Hamas to u ovom trenutku a priori odbija jer smatra da novac koji će doći preko Abbasa “nikada neće stići do Pojasa Gaze”.

Isto tako, za razliku od EU, koji je spremn preko posrednika razgovarati s Hamasom o dugoročnom prekidu vatre, SAD to odbija. Pitanje je kako će se dogovoriti o dugoročnom prekidu vatre s predsjednikom Abbasom koji nema nikakav utjecaj ni na Hamas ni na ostale militantne skupine u Pojasu Gaze. Izraelski mediji pišu kako stožer izraelske vojske i obavještajne službe analiziraju gdje je bilo propusta tijekom operacije “Čuvari zida” kada izraelska vojska nije uspjela neutralizirati sve Hamasove rakete koje su nemilosrdno padale na Izrael. U vezi s tim ili ne, Netanyahu je smijenio ravnatelja obavještajne službe Mossad. Izraelci su u očekivanju što će se sada dogoditi i hoće li Yair Lapid, čelnik izraelske centrističke stranke Yesh Atid, uspjeti formirati vladu, jer mu za nekoliko dana istječe rok koji mu je dao predsjednik Izraela Reuven Rivlin ili će Izraelci izaći na pete parlamentarne izbore u dvije godine.

Val uhićenja Arapa u Izraelu

U međuvremenu se napetosti između Izraelaca i Arapa unutar Izraela nastavljaju. Naime, nakon što ih je izraelski premijer Netanyahu nazvao huliganima koje treba disciplinirati, izraelska policija krenula je s uhićenjima stotina palestinskih državljana Izraela zbog njihova sudjelovanja u prosvjedima podrške Palestincima u okupiranom istočnom Jeruzalemu i opkoljenom Pojasu Gaze. Val masovnih uhićenja, kako je navela policija, zapravo je dio „operacije zakona i reda“ kojoj je cilj kazniti one koji su sudjelovali u prosvjedima protiv “nasilja doseljenika”, upada izraelskih snaga na plato džamije Al-Aqsa i 11-dnevnog bombardiranja Gaze, u kojem je ubijeno 248 osoba.

Tisuće pripadnika sigurnosnih snaga iz „svih jedinica“ dobilo je zadatak da ih uhićuju u gradovima u kojima većinu predstavljaju palestinstinski građani Izraela. S druge strane, izraelska vlast pustila je na slobodu židovskog migranta, pripadnika krajnje desnice, koji je 10. svibnja vatrenim oružjem ubio 32-godišnjeg Palestinca u gradu Lodu, gdje je 40 posto stanovnika arapsko. Isto tako, nije kažnjen ni izraelski policajac koji je 19. svibnja u gradu Umm al-Fahem 17-godišnjem Mohammedu Kiwanu pucao u glavu nakon čega je on podlegao ranama. Zanimljivo je da ni jedan izraelski doseljenik nije uhićen iako je došlo do žestokih sukoba u Haifi, Jaffi, Lodu i Nazarethu.

Komentara 10

MM
Marljivi mrav
20:27 25.05.2021.

Nerješiv problem zaustaviti budale da rade sranja i ubijaju se međusobno.

Avatar Matteo1200
Matteo1200
22:44 25.05.2021.

Kakav nerješiv problem?Stopirati svaku pomoć i investiciju u to područje dok god teroristi hamasa tamo stoluju, možda će narodu jednom doći iz guzice u glavu...

SL
slavenZadravec
21:08 25.05.2021.

Na žalost, pri napadima na Hamas ubijeno je više djece nego pripadnika Hamasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije