Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LONDONDERRY

Neredi u Sj. Irskoj: Ubijena novinarka, policiju zasuli Molotovljevim koktelima

Neredi u Sjevernoj Irskoj
Foto: Profimedia
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.04.2019.
u 09:25

Mark Hamilton, pomoćnik načelnika policije, kazao je kako je iza ovog ubojstva najvjerojatnije Nova IRA, a detektivi su krenuli u istraživanje ubojstva.

Republikanski disidenti u četvrtak kasno navečer tijekom nereda u sjevernoirskom gradu Londonderryju u "terorističkom činu" ubili su 29-godišnju novinarku, priopćila je policija.

Lyra McKee stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Cregganu po njima počeo pucati naoružani muškarac, kazao je novinarima u petak ujutro pomoćnik šefa policije Mark Hamilton.

"Novinarka je smjesta policijskim vozilom prebačena u bolnicu, ali je, nažalost, tamo preminula. Pokrenuli smo istragu o ubojstvu", kazao je Hamilton.

"Vjerujemo da se radi o terorističkom činu, vjerujemo da su ga počinili nasilni republikanski disidenti. Naša je procjena u ovom trenutku da iza ovoga najvjerojatnije stoji nova Irska republikanska armija (IRA) i u tom će smjeru ići naša istraga", dodao je.

Po njegovima riječima, policija je pretraživala to područje u četvrtak navečer nakon što je došlo do narušavanja javnog reda i mira, pri čemu je na policiju bačeno oko 40 benzinskih bombi, a dva su automobila zapaljena.

Neredi u Derryju izbili su pred sam Uskrs kada republikanski disidenti, koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obilježavaju godišnjicu pobune 1916. protiv britanske vladavine, poznate kao Uskrsni ustanak.

Michelle O'Neill, zamjenica vođe irske republikanske stranke Sinn Fein, osudila je odgovorne za ubojstvo i kazala da se radi o napadu na cijelu zajednicu.

"Moje misli i misli moje stranke sada su s obitelji ubijene žene. To je bezumni gubitak života", kazala je O'Neill.

"Ubojstvo te mlade žene tragedija je za njezinu obitelj, ali i napad na sve ljude u zajednici, napad na naš mirovni proces i napad na Sporazum od Velikog petka", istaknula je O'Neill.

Novinarka je prije kobnog trenutka na Twitteru objavila fotografiju nereda na kojoj se vidi dim koji se izdiže iz zapaljenih automobila.

– Derry večeras. Apsolutna ludnica – napisala je u opisu fotografije.

Komentara 35

NE
Neonacionalist
10:25 19.04.2019.

Englezi drže pod okupacijom sjeverni dio irske uz pomoč protestantskih izdajica svoje domovine , zar nije prirodno i logično da se Irski otok ujedini .

Avatar moravica
moravica
10:02 19.04.2019.

Podrška slobodarskim Ircima...dolje engleska čizma,mater pirgavu

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
09:37 19.04.2019.

Počelo je !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije