Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskoristili El Clásico

Neredi ispred stadiona Camp Nou: U sukobu policije i prosvjednika 115 ozlijeđenih

Sukob policije i prosvjednika u Barceloni
Foto: gtres/Gtres/PIXSELL
1/19
19.12.2019.
u 09:18

Mjere sigurnosti bile su na najvišoj razini u 117 godina dugoj povijesti El Clásica. Utakmica je neometano odigrana, ali do sukoba je došlo oko stadiona

U sukobu zagovornika nezavisnosti Katalonije i katalonske policije u Barceloni ozlijeđeno je 115 osoba od čega 55 policajaca, izvijestile su u četvrtak ujutro španjolska televizija TVE i novine Marca. Do sukoba je došlo u srijedu navečer oko stadiona Camp Nou gdje su nogometnu utakmicu igrali Barcelona i Real Madrid a koja je završila 0-0. Internetska platforma „Demokratski tsunami“ ondje je organizirala prosvjed protiv osuđujućih presuda katalonskim dužnosnicima, te zagovarajući referendum o nezavisnosti.

Tisuće osoba nosile su natpise „Španjolska, sjedni i razgovaraj“ a u ulicama oko stadiona prosvjednici su zapalili kontejnere za smeće praveći barikade. Bacali su boce i limenke na policiju. Policija je koristila palice i sredstva za rastjerivanje mase. Privedeno je desetak osoba. Prosvjednici su namjeravali iskoristiti utakmicu poznatu pod nazivom El Clásico, jednu od najgledanijih na svijetu, kako bi odaslali poruku o „nepravednim presudama“. Unutar stadiona izvjesili su veliki transparent „Sloboda“ te skandirali „nezavisnost“.

Foto: gtres/Gtres/PIXSELL

Utakmica Barcelone i Real Madrida trebala se igrati 26. listopada, deset dana nakon što je sudac Vrhovnog suda izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetericu katalonskih dužnosnika. Oni su organizirali referendum o nezavisnosti 2017. godine unatoč zabrani Ustavnog suda, a zatim su proglasili republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Zbog nasilnih prosvjeda u Barceloni utakmica je bila odgođena te se odigrala dva mjeseca kasnije. U srijedu su mjere sigurnosti bile na najvišoj razini u 117 godina dugoj povijesti El Clásica. Utakmica je neometano odigrana. Unutar stadiona nije bilo incidenata.

Barcelona i Real Madrid su tradicionalni rivali. Barcelona podržava referendum o samostalnosti te je u listopadu javno stala na stranu optuženih dužnosnika dok je Real Madrid simbol španjolske monarhije. Prosvjedi nakon osuđujućih presuda trajali su mjesec dana a onda su stali.

Vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza pobijedila je na parlamentarnim izborima u studenom, no nije dobila dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade. Posljednjih tjedana vodi pregovore s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost, od koje traži podršku za formiranje velike lijeve koalicije na nacionalnoj razini. U srijedu su ti pregovori stali nakon što je ERC poručio kako neće odustati od uspostave republike Katalonije dok je PSOE rekao da pristaje samo na ono što dopušta španjolski ustav, a to nije referendum o samostalnosti.

Katalonija sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku jedna je od 17 autonomnih pokrajina Španjolske. Od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, škole, bolnice i policiju a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada iz Madrida upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

VIDEO Najšokantnije i najzabavnije snimke 2019.: Prizori s Visa posebno su vas ostavili u čudu

Sukob policije i prosvjednika u Barceloni
1/37

Komentara 1

Avatar Syssko
Syssko
10:36 19.12.2019.

To je ta demoNkracija, puna su im usta ljudskih prava i sloboda, kao Plenkoviću kod nas a onda i naši i njihovi ne priznaju referendume kao volju naroda, to je zato jer su DIKTATORI izmislili lijepi prividni kontrapunkt i nazvali i ga demokracija u kojem ti daju slobode da laprdaš o glupostim naveliko i naširoko pa imaš dojam slobode, daješ si na važnosti ALI, ALI kada se odlučuje o stvarnim životnim pitanjia tu je vojska i policija da te ušutkaju na bilo koji način! Naravno da taj neprirodni poredak stvari ne može opstat, vidimo to po bntu diljem svijeta a upravo sam ga prije 3 godine i najavio, to će se širit poput požara a truli kapitalizam koji ovo ovako diktatorski drži-će zamijenit SUVERENISTI i suverenizam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije