Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE NA GOSPODARSTVO

Neprehrambena industrija i trgovački centri udružili se u koordinaciju pri HUP-u

Zagreb: Predsjednik HUP-a Davor Majetić dao izjavu za medije
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
31.03.2020.
u 11:13

Već u sljedećim danima Koordinacija će uputiti svoje stajalište i mjere koje je nužno provesti da se unatoč velikim gubicima barem pokuša spasiti ovaj sektor od gašenja te sačuvaju radna mjesta, kazali su iz HUP-a.

Pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) osnovana je Koordinacija neprehrambene trgovine i trgovačkih centara.

Sektor maloprodaje i veleprodaje u Hrvatskoj zapošljava gotovo 207.000 osoba, od čega je 90.000 osoba zaposleno u neprehrambenoj trgovini i još 30.000 osoba u djelatnostima vezanim uz neprehrambenu trgovinu, kao što su opskrba, održavanje, čišćenje, oglašavanje…,priopćili su iz HUP-a. 

Predsjednik Koordinacije do održavanja redovne skupštine je Denis Čupić (F.O. / Grupa, Westgate Shopping City), a Slobodan Školnik (Emmezeta) i Jurica Lovrinčević (Pevex) su dopredsjednici. Među tvrtkama članicama Koordinacije su i Prima commerce, Varteks, Victus Grupa, Portanova, Aria, Tekstil promet, Ghetaldus, Calzedonia i drugi.

Koordinacija predlaže da se Jurica Lovrinčević, predsjednik uprave Pevexa, imenuje u Krizni stožer za gospodarstvo Vlade RH kao predstavnik neprehrambene trgovine i trgovačkih centara koji izravno i neizravno zapošljavaju više od 130.000 zaposlenih što je gotovo 10% sveukupno zaposlenih u Hrvatskoj.

S obzirom na enormne posljedice epidemije COVID-19 na gospodarstvo, a posebice na sektor neprehrambenih trgovina koje imaju zabranu rada – već u sljedećim danima Koordinacija će uputiti svoje stajalište i mjere koje je nužno provesti da se unatoč velikim gubicima barem pokuša spasiti ovaj sektor od gašenja te sačuvaju radna mjesta, kazali su iz HUP-a.

VIDEO: Plenković o zahtjevu HUP-a za bolovanje

Komentara 2

GU
Gunja
09:41 01.04.2020.

Vrijeme je da poduzetnici kažu svoju riječ, i iznesu svoja stajališta. Ako pune proračun imaju i pravo glasa.

SI
sisavac
11:17 31.03.2020.

kome to 207.000 zaposlenih u trgovini prodaje robu?! tolko imamo i javne uprave, službi... tko radi, tj. proizvodi nešto u ovoj zemlji?!! ne 'usluge'. ova grupacija ima prijedlog, da im radnike plaća država, da se obustavi naplata poreza, pdv-a... u stvari, državu treba sad dokrajčiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije