Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanina sudbina slična je onoj S. Paović, pomoći joj može samo klinika u Švicarskoj

Nepokretna Ivana Nikolac: 'Najteže mi je što si ni suze ne mogu obrisati'

ivana nikolac
Foto: Privatni album
1/3
14.01.2010.
u 20:11

34-godišnja Ivana Nikolac nastradala je u stravičnoj prometnoj nesreći 25. kolovoza 2006. godine u blizini Međugorja. Ostala je potpuno nepokretna.

– Znate što je najteže na svijetu? – pita mirnim glasom prekinutim tek teškim uzdahom.

– Kad ti teku suze, a ne možeš ih obrisati... jer nemaš ruke ili su ti one nemoćne – završi misao 34-godišnja Ivana Nikolac iz Šarić Struga, malog mjesta pokraj Ploča. Kad toj ženi suze poteku, majka ih obriše. Briše joj ih već tri godine, otkako je Ivana nastradala u stravičnoj prometnoj nesreći 25. kolovoza 2006. godine u blizini Međugorja. Ostala je potpuno nepokretna.

– Iz cijele nesreće sjećam se samo jednog detalja. Kada je sve već bilo gotovo, podigla sam glavu, pogledala u noge, okrenula glavu ulijevo, vidjela svog prijatelja živog i sve se zacrnilo – kaže. U vozilu hitne pomoći pod sirenama je prevezena prvo u Mostar, pa u Split, a na kraju su je helikopterom prebacili u Traumatološku kliniku u Zagrebu.

– Možda je bolje da ne preživi – crne su bile prve liječničke upute. Slomljen treći kralježak i nagnječena leđna moždina dali su konačnu dijagnozu – tetraplegiju. Prikovana za krevet, pokušavala se sjetiti ljetovanja koje joj je oduzelo do tada normalan život.

– Radila sam kao glasnogovornica u Austriji. Putovala sam cijelom Europom, uživala u spoznaji da me ne drži mjesto. Kući sam stigla na godišnji odmor, a tri dana prije nego što sam se morala vratiti u Austriju, ostala sam invalid – kaže. Ruke kojima je zarađivala i iz hobija stvarala nakit i dalje su opuštene uz njezino tijelo. Tri godine nakon nesreće, kad su svi liječnici upozoravali da će moći micati jedino očima, Ivana je postala pravo čudo. Samostalno diše, pomiče lopatice, pomiče nožni prst i sjedi u običnim invalidskim kolicima.

– Kad sam čula liječnicu kako je rekla da neću sama moći ni disati, u sebi sam rekla – pričaš gluposti. Samo mi daj vremena – kaže. I uspjela je. Uz mukotrpan trud i tri terapeutske vježbe na tjedan, ostvarila je ono što nije zabilježeno ni u medicinskoj dokumentaciji.

– Imam hrpu planova – nastavlja. Prvi je oporavak, barem ruke moraju profunkcionirati. Drugi je upoznati Sandru Paović.

>>Ivana: Moj si idol, tvoj me oporavak snaži, Sandra: Ustraj, radi na sebi!

– Moja je sudbina slična njezinoj, i meni može pomoći odlazak u švicarsku kliniku u Nottwillu. Samo, ne mogu to sama financirati, treba mi pomoć. Nije to lako izgovoriti, priznajem, Sandra me motivirala. Ali, s druge strane, ja nisam ona, nisam poznata. Ja sam mali čovjek – kaže.

Ipak, u Švicarsku, na adresu klinike koja je posljednja Ivanina nada, stigla je sva njezina medicinska dokumentacija. Specijalisti na čelu s Andreasom Jennyem na temelju Ivaninih dosadašnjih uspjeha daju joj velike šanse, no točnije prognoze mogu dati tek nakon četiri tjedna provedena u klinici. Optimizam koji je toliko čekala zasjenio je novac. Za ta četiri tjedna mora platiti 50 tisuća eura. Ako se pokaže da se vježbama u toj klinici može oporaviti, prema prognozama specijalista, ondje bi provela šest mjeseci.

– Da barem ruke mogu micati – uzdahne. Pomoći joj možete uplatom na račun 2340009-3103107464 u PBZ-u.

Komentara 13

OB
-obrisani-
20:34 14.01.2010.

Biti će to dobro, medicina je uznapredovala, volju imaš.... samo putno truda i biti ćeš ponovo aktivana.. pozdrav iz Slavonije

OB
-obrisani-
20:36 14.01.2010.

ZADAR- Pokušavajući upisati svoje dijete na snimanje magnetskom rezonancijom, majka teško bolesne dvogodišnje djevojčice iz Zadra doživjela je u četvrtak šok na prijemnom šalteru Pedijatrije Opće bolnice. Sve čitatelje koji su se našli u sličnoj situaciji pozivamo da nam see jave na mail: jutarnjil@gmail.comMala djevojčica koja boluje od tumora na mozgu dobila je termin za snimanje glave tek 22. studenog 2010. godine! Dijete koje iza sebe ima tri teške operacije, drenažne cjevčice u glavi i uz to svakodnevno pati od epileptičnih napadaja, na magnetsku rezonanciju čekat će nevjerojatnih deset mjeseci jer su svi termini prije toga zauzeti. - Očajna sam, ne znam što da radim. Kad mi je medicinska sestra na šalteru rekla da nas može upisati tek krajem studenog, ostala sam u šoku. Pokušala sam i na drugom šalteru, ali dobila sam isti odgovor. Google oglasi Poziv iz banke Najnoviji lažni poziv na Zezalici. Biraj 18 i valjaj se od smijeha! www.zezalica.com Pa danas je 14. siječnja, a oni dijete upisuju za kraj 11. mjeseca. I to ne bilo kakvo već teško bolesno dijete. Gdje to ima? Vezu nemam da me ubace preko reda, a nemam ni novca da odem privatno na snimanje u Split gdje ovakva pretraga košta oko dvije tisuće kuna - kaže majka (podaci poznati redakciji) kojoj nalazi magnetske rezonancije trebaju kako bi djevojčica mogla nastaviti liječenje u Zagrebu. - Na zadnjoj kontroli u Zagrebu neuropedijatar je na nalaz napisao da nova pretraga treba biti učinjena u periodu između šest mjeseci i godine dana, i to pod uvjetom da se stanje ne pogorša. To je bilo u lipnju prošle godine, a moja curica ima sve učestalije epileptične napadaje. Mi sad ne možemo na kontrolu u Zagreb, bez novih nalaza nas nitko neće primiti. A ako izgubimo svoj termin, tko zna kad ćemo ponovno doći na red i koliko ćemo čekati - kaže majka koja je u zadarskoj bolnici objasnila svoju tešku situaciju, međutim to nije pomoglo jer su svi termini zauzeti. Za drugu pretragu, EEG, gužva je manja pa će djevojčica uspjela dobiti termin 4. ožujka.

CP
cuperak plavi
20:25 14.01.2010.

Svu srecu ovoga sveta ti zelim da se oporavis ispunis sve svoje zelje i planove.Srecno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije