Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLOKADA PRIJELAZA

Nepodnošljiva svakidašnjica na granicama Europske unije

granica,granični prijelaz,blokada,prosvjed (1)
Foto: Antea Radoš
1/6
29.07.2013.
u 14:36

Jučer oko 19 h lokalno stanovništvo pograničnih područja blokiralo je na sat vremena granične prijelaze Gabela Polje, Doljani i Unka

Koliko je (ne)uređeno stanje na granicama nove članice Europske unije dokazuje već druga blokada graničnih prijelaza, u posljednjih tjedan dana. Jučer oko 19 h lokalno stanovništvo pograničnih područja blokiralo je na sat vremena granične prijelaze Gabela Polje, Doljani i Unka. Prosvjedom se traži da se Gabela Polju vrati status graničnog prijelaza za međunarodni putnički promet, a da se Doljanima uvede status graničnog prijelaza za robni promet.

Blokada je način na koji je stanovništvo prisiljeno komunicirati s nadležnim institucijama jer još nitko nije reagirao ni potrudio se saslušati i razumjeti situaciju u kojoj se stanovništvo BiH našlo nakon 1. srpnja. Jedan od primjera apsurda pograničnog teritorija je Ulica Marka Marulića. Nalazi se na granici RH i BiH te pripada s jedne strane Metkoviću, a s druge strane Gabela Polju. Ako nemate propusnicu, do susjeda preko puta ceste morate ići oko 10 km, do međunarodnog graničnog prijelaza Doljani. Također, određeno je da sama cesta pripada RH, tako da je stanovništvo navedene ulice nizom uredbi ograničeno u svom kretanju.

Promatrajući neprirodnost života kakav se nameće stanovništvu uz granicu, postavlja se pitanje zašto se granice EU nisu uredile poštivajući životne okolnosti stanovništva koje ga naseljava. Državno uređenje i propisi trebali bi se formirati na način da olakšaju život, a ne da ga učine nepodnošljivim. Stanovnici Gabela Polja ogorčeni su jer nitko od nadređenih ne reagira, a kao glavna vijest na nekolicini portala navodi se prometni kolaps. Da se toliko suosjeća s lokalnim stanovništvom koje treba ići do granice i obavezno uz propusnicu da prijeđe preko ceste, možda bi se nešto i promijenilo. Do tada je za očekivati nove blokade – u jeku turističke sezone.

>> Hrvatska je u Europsku uniju ušla nespremna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije