Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKE MUDROLIJE Branimir Molak upozorava da u Italiju izvozimo tri-četiri puta jeftiniji plin od ruskog

Neovisni stručnjak: Hrvatska proizvodi više plina nego što joj treba

07.01.2009.
u 19:47

Neovisni stručnjak za energetiku dr. Branimir Molak upozorava da Hrvatska proizvodi plina dovoljno za svoje potrebe, čak i više od toga. Podatke koji potkrepljuju tu tvrdnju pronašao je u publikaciji Ministarstva gospodarstva RH “Energija u Hrvatskoj 2006.” što ju je potpisao bivši ministar gospodarstva, a sada ministar obrane Branko Vukelić.

Molak smatra da je aktualni ministar Polančec “ili loše informiran ili namjerno ne govori istinu” kada tvrdi da Hrvatska treba uvoziti 40 posto plina iz Rusije. U publikaciji piše da je Hrvatska 2008. godine proizvela 2,714 mlrd. kubičnih metara plina, što je bilo gotovo dovoljno za svoje potrebe, odnosno za potrošnju od 2,878 milijardi prostornih metara.

– To znači da je svojom proizvodnjom zadovoljeno čak 94,3% potreba za plinom u Hrvatskoj, a ne samo 60%, kako tvrdi ministar. Da još pritom Hrvatska nije izvezla goleme količine umjetnog gnojiva, za čiju je proizvodnju potrošen plin (otprilike 300 mil. prostornih metara vrlo jeftinog plina, cijenu kojega subvencioniraju kućanstva), Hrvatska bi te godine imala višak plina – ističe Molak, koji je godinama radio u Ina Naftaplinu. Iz Rusije je, prema navedenim podacima, tada uvezeno 1,127 prostornih metara plina, ali je i 0,896 kubika izvezeno u Italiju, ali po višestruko nižoj cijeni nego po kojoj smo ga uvozili iz Rusije.

– Naime, ono što ne piše u navedenoj publikaciji Ministarstva gospodarstva jest da je 2006. iz Ruske Federacije uvezen plin po cijeni od 0,22 do 0,24 dolara po metru prostornom, a domaći je plin izvezen u Italiju po cijeni od 0,063 do 0,08 dolara po metru prostornom, dakle od tri do četiri puta jeftinije nego što se isti takav plin uvozio. Nitko taj “sjajni” posao u Hrvatskoj nije istražio i poduzeo mjere da sankcionira zacijelo vrlo zaštićene počinitelje – razočaran je Branimir Molak.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije