Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kroničan problem

Neonacisti u Ukrajini izabrali su Rome za novi cilj svojih napada

Ukrajinska policija (ilustracija)
Foto: Reuters/PIXSELL
26.06.2018.
u 14:02

U posljednjem napadu na romski kamp pokraj Lavova smrtno je stradao 24-godišnji mladić koji je izboden nožem i pretučen palicama

Iako su sukobi na istoku Ukrajine između vladinih snaga i proruskih separatista pomalo zamrli, održavajući se na razini sporadičnih puščanih okršaja ili izmjene pokoje artiljerijske granate, to nikako ne znači da je situacija u ovoj zemlji mirna.

No glavni su “neprijatelji” sada Romi, pripadnici LGBT skupina i aktivisti za ljudska prava. Cijeli niz radikalno desnih skupina čiji su članovi proteklih godina boravili na liniji razgraničenja sada po Kijevu, Lavovu, Odesi i nizu drugih gradova progoni ljude koji s njima ne dijele boju kože, stavove ili seksualnu orijentaciju.

Tako je u subotu navečer grupa maskiranih te palicama i noževima naoružanih desničara upala u romski kamp u predgrađu Lavova udarajući i ubadajući sve na koje su naišli. Pri tome je poginuo 24-godišnji Rom, dok je četvero ljudi, među kojima i desetogodišnje dijete, teško ozlijeđeno.

Suzavcem na žene

Policija je uhitila sedmero napadača u dobi od 16 i 17 godina, kao i njihova dvadesetogodišnjeg vođu koji je isplanirao napad.
Ovo je samo jedan u cijelom nizu napada koje su radikalno desničarske grupe kao što su C14, Desni sektor, Traditsii i Poryadok ili Karpatska Sich izvele u posljednjih nekoliko mjeseci. Nerijetko i u prisustvu policije koja u pojedinim slučajevima okreće leđa i ignorira neonaciste. Tako su pripadnici radikalnih grupa tijekom proslave Međunarodnog dana žena u središtu Kijeva suzavcem napali prosvjednice koje su tražile veće poštovanje ženskih prava. U trenutku dok su ih desničari zasipali suzavcem policijska patrola koja je stajala nekoliko metara dalje nezainteresirano je promatrala što se događa.

Apel ministru i tužitelju

Stvar je otišla toliko daleko da su međunarodne organizacije poput Human Rights Watcha i Amnesty Internationala uputile otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova i ukrajinskom glavnom državnom odvjetniku sa zahtjevom da državne službe nešto poduzmu.
“Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme. Iako su ukrajinske vlasti reagirale na nekoliko napada, većina incidenata prošla je bez ikakve reakcije ili odgovora države”, stoji u otvorenom pismu.

Većina radikalno desnih organizacija napade promovira kao “domoljubni čin” ili “čuvanje tradicionalnih vrijednosti” pa organizacije za zaštitu ljudskih prava vjeruju da je upravo to “štit” zbog kojeg policija ne reagira na napade.

Ključne riječi

Komentara 9

ME
Menjik
14:24 26.06.2018.

pomale je i god nas lgbtiqxyz populacija zabrinuta. hodali su zagrebom i splitom a da ih nitko nije dirak. a svi jedva cekali da im netko bar nešto dobaciti da mogu tjedan dana kroz novine provlaciti kako je hrvatska fasisticka zemlja.

MX
Mister X
09:59 27.06.2018.

Neonacisti u Ukrajini izabrali su Rome za novi cilj svojih napada.. Ponašaju se europski i demokratski teraj crne i one koji nsu naše gore list.

ME
Menjik
14:21 26.06.2018.

u Hrvatskoj je situacija sto puta gora, sudeci po izjavama puppya i ljevice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije