Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička atrakcija

Neočekivani problemi u Međimurju: Vinari raskinuli ugovor, upitna gradnja vidikovca

Neočekivani problemi s jednom od najvećih turističkih atrakcija u Međimurju
Međimurska županija
15.12.2020.
u 06:00

U listopadu je stigla potvrda da je vidikovac postao dio projekta Cycle Seeing Attracttour, vrijedan 1,4 milijuna eura, u kojem je partner jedan mađarski grad.

Vidikovac Goričko sviralo, turistička atrakcija koja je trebala osvanuti na Mađerkinom brijegu u Štrigovi u Međimurskoj županiji, došlo je pod znak pitanja na toj lokaciji jer su vlasnici zemljišta, dvojica uglednih vinogradara, odlučili raskinuti ugovor s Općinom!

Rajko Cmrečnjak i Bojan Štampar s Općinom Štrigovom su 30. travnja 2019. godine sklopili kupoprodajni ugovor za 1700 četvornih metara na lokaciji Mađerkin breg, za 33.900 eura. Prema tom ugovoru, isplata bi se trebala obaviti najkasnije do isteka godine dana, računajući od datuma sklapanja ugovora.

Razvoj kraja

– U najboljoj vjeri sklopili smo ugovor o kupoprodaji, dopustili smo kupcu Općini Štrigova upis prava vlasništva u zemljišne knjige odmah po sklapanju ugovora, iako je ugovoreno plaćanje u roku od godinu dana i s raskidnim uvjetom. Sve to učinili smo u želji da se zajedničkim snagama provedu projekti koji su i popraćeni posebnim priredbama kao što je Vincekov pohod, Urbanovo, Martinje i sl., a sve radi daljnje unapređenja i razvoja našeg međimurskog kraja. Međutim, nakon sklapanja ugovora o kupoprodaji, kupac Općina Štrigovo nije apsolutno ništa učinila u pogledu ispunjenja svojih obveza. Jednostavno, upisom u zemljišne knjige, Općina je očito je došla do željenog zemljišta i nakon toga uopće joj nije stalo do zajedničke suradnje, a još manje do plaćanja ugovorene kupovine navode vinari, koji su zemljište prodali kako bi i sudjelovali u projektima Svjetskog centra pušipela s prezentacijom vinarstva, vinotekom, centrom izvrsnosti sommelijerstva i centra za posjetitelje Međimurske vinske ceste.

– Iskazujemo žaljenje zbog nastale situacije, no do toga je došlo isključivo zbog neizvršavanja ugovornih obveza – ističu. Načelnik Općine Štrigove Stanislav Rebernik (SDP) kaže da je ostao iznenađen i zatečen odlukom vinara.

– Nisu nazvali i rekli kakvi su im planovi ili poslali pisanu obavijest. Zvao sam ih prije dva tjedna telefonom da dogovorimo detalje isplate, hoće li to biti svakome posebno ili zajedno. Rečeno mi je da se ugovor preispituje, i tu je završilo. Zašto se nisu više javili i objasnili svoju odluku, nije mi jasno – kaže nam Rebernik.

Nije mu, veli, jasno ni zašto vinari spominju Svjetski centar pušipela kad je to drugi projekt, a ovo zemljište koje je Općina kupila namijenjeno je za vidikovac Goričko sviralo.

– Točno, morali smo u godinu dana isplatiti novac, od toga ne bježimo. No, znalo se da smo vezani uz natječaj, da je pandemija korone, i tek u listopadu smo doznali da smo prošli s projektom i da ćemo imati novac za izgradnju vidikovca. Što će nam zemljište, ako nemamo novac za izgradnju vidikovca? Vidjet ćemo koji će biti idući koraci – napominje načelnik koji se nada da će se stvar izgladiti.

Parter mađarski grad

Vidikovac, jedan od kapitalnih međimurskih turističkih projekata, prema idejnom rješenju arhitekata Bojana i Igora Perhoča iz tvrtke Urbia, trebao bi biti visok 21 metar. U listopadu je stigla potvrda da je vidikovac postao dio projekta Cycle Seeing Attracttour, vrijedan 1,4 milijuna eura, u kojem je partner jedan mađarski grad.

Ključne riječi

Komentara 3

VU
vusobegood
08:01 15.12.2020.

Vinari su napravili izgledno dobar poslovni potez.Prodamo zemljiste a opcina ce nam na tom zemljistu stvoriti uvjete da plasiramo svoje sadrzaje.No, sada se netko u opcini sjetio da bi zemljoposjednici mogli dati to zemljiste badava kao ulog ulaska u biznis.Zemljoposjednici pak se ne mire sa cinjenicom da bi mogli ostati bez eurica.I tako to biva kad se u mutnim vodama pliva(Štrigovska narodna poslovica).

Avatar Golum
Golum
07:55 15.12.2020.

Danas je za ne izvrsavanje obveza kriva korona, kad nije bilo korone onda je bila kriva kriza...uvijek izgivori za makinacije.

Avatar klopotec
klopotec
07:50 15.12.2020.

Hehe, igre i igrice. Pa nedavno su ako se ne varam zahvaljujući toj istoj općini i došli u posjed Mađerkinog brega. Na katastru su vlasnici parcela sada stari Štampar i Cmrečnjak a zakupoprimci sinovi na svakoj od parcela.?? Katastar tj. posjedovni list: https://oss.uredjenazemlja.hr/public/cadServices.jsp?action=publicCadastreParcel . A i dugove za grožđe je potrebno podmiriti.... Dajte malo novinari kopajte dalje, bit će zanimljivih štiva....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije