Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUBA

Neočekivana odluka i zabrana Raula Castra uoči Fidelovog pogreba

fidel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
04.12.2016.
u 10:01

Iznenadivši brojne Kubance, Raul Castro je najavio da će, u skladu s voljom Fidela Castra, podnijeti Nacionalnoj skupštini zakon kojim se predviđa da se nikakav kult ličnosti ne gradi oko njega

Kubanski predsjednik Raul Castro obvezao se braniti domovinu i socijalizam na svečanosti održanoj u subotu navečer uoči današnjeg pokopa oca kubanske revolucije Fidela Castra čiju će posljednju želju poštovati pa se nijedna ustanova ni ulica neće zvati Fidelovim imenom.

"Pred posmrtnim ostacima Fidela kunemo se da ćemo štititi  domovinu i socijalizam", izjavio je Raul Castro pred desecima tisuća osoba okupljenih u Santiagu de Cubi, na istoku zemlje, gdje bi se pepeo "glavnog comandantea" trebao pokopati u nedjelju u privatnosti.

Fidel "je pokazao da je to moguće, da se može srušiti svaka zapreka i prijetnja našoj odlučnosti da izgradimo socijalizam na Kubi", naglasio je Raul Castro u posljednjem govoru odavanja počasti na Trgu revolucije Antonio Maceo "herojskog grada".

Iznenadivši brojne Kubance, Raul Castro je najavio da će, u skladu s voljom Fidela Castra, podnijeti Nacionalnoj skupštini zakon kojim se predviđa da se nikakav kult ličnosti ne gradi oko njega. Ta najava suprotstavlja se egzaltiranosti koja je zahvatila otok zadnjih dana oko "comandantea".

Fidel je naglašavao "do zadnjih sati života da se njegovo ime i lik nikada ne koriste kao naziv institucija, trgova, parkova, avenija, ulica ili drugih javnih mjesta, te da se u spomen na njega ne podižu spomenici, biste, kipovi i drugi slični oblici odavanja počasti", podsjetio je mlađi brat Castro koji je Fidela naslijedio 2006.

U nedjelju će se posmrtni ostaci bivšeg predsjednika pokopati na groblju Santa Ifigenia u Santiagu, pored mauzoleja Josea Martija, junaka kubanske nezavisnosti.

"Jednostavan" pogreb, kako ga je okarakterizirao Raul Castro, održat će se daleko od kamera stranih medija. Njime će se zaključiti devetonevno žalovanje proglašeno nakon Castrove smrti. Neočekivan pogreb koji je šokirao Kubance koji većinom znaju samo za braću Castro.

Komentara 8

Avatar Vigo__the__Carpathian
Vigo__the__Carpathian
12:12 04.12.2016.

Ijako ne volim komunizam,ali moram priznati da mi Fidel kao politicar i drzavnik nije mrzak.I skroz drugi kalibar politicara od egocentrika,umisljenka,napuhanka i glumca dr.Jozeka.

IB
ivica.barac.62
19:30 04.12.2016.

Bice da se Kastro ipak pokajao. Shvatio da je na kraju samo mali smrtnik. Boze budi mu blag sudac.

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
10:35 04.12.2016.

U 2000 godina sijetske povijesti nije bilo tako dobrok državnika. Hvala Fidel Castro da si svom narodom pomogo i za 100 miliona ljudi iz celog sveta nada na bolji zivot bio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije