Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINUTOST ZBOG NOVOG BRZOŠIREĆEG SOJA KORONAVIRUSA

Ban o novom soju: 'P1 ima nekoliko mutacija koje ga čine zaraznijim i zato opasnijim'

Masovno cijepljenje protiv korone se nastavlja, gužva na Zagrebačkom velesajmu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
11.04.2021.
u 21:10

Realno je, kaže Ban, da ćemo se trebati cijepiti jedanput na godinu cjepivom koje je razvijeno protiv novog soja koronavirusa

Soj P1 virusa, koji se proširio Brazilom, razlog je za zabrinutost. Taj soj ima nekoliko mutacija koje ga čine zaraznijim, a time i vjerojatno opasnijim, kao što se već, na primjer, pokazalo za britansku varijantu B.1.1.7. Posebno je zabrinjavajuće to što su antitijela koja naš organizam proizvede nakon cijepljenja oko tri puta manje efikasna u prepoznavanju P1 varijante virusa, što je nedavno grupa znanstvenika iz Oxforda publicirala u časopisu Cell – kaže za Večernji list ugledni molekularni biolog prof. dr. Nenad Ban.

Znanstvenike zabrinjava pojava novog soja koronavirusa, posebno nakon vijesti o vrtoglavom širenju zaraze u Brazilu, gdje je zaraženo više od 13 milijuna ljudi, a dnevno ih umire po 4000. Brazil ima drugu najvišu stopu smrtnosti na svijetu, prema podacima Instituta “Johns Hopkins”. Prema pisanju stranih medija, inačica P1 prvo je registrirana u Japanu kod putnika koji su doputovali iz Manausa u Brazilu.

Brazilska vlast na čelu s predsjednikom Jairom Bolsonarom na udaru je kritika zbog neučinkovitosti koja zdravstveni sustav u toj zemlji, kako tvrde, vodi u katastrofu. Susjedne zemlje zatvaraju granice u strahu od širenja virusa iz Brazila. Panamerička zdravstvena organizacija kaže da P1 dovodi do drugog vala u najmanje 15 južnoameričkih država.

– Usprkos tome što će cijepljenje vjerojatno pomoći i kod P1 soja, ono neće biti ni blizu tako učinkovito kao što je slučaj s originalnim sojem SARS-CoV-2, na temelju kojeg je cjepivo razvijeno. Soj P1 već se proširio u petnaestak zemalja u Južnoj Americi, uočen je i povećan broj slučajeva u SAD-u, a odnedavno i u nekim europskim državama, primjerice Njemačkoj i Austriji. Kako što je to bilo i sa sojem B.1.1.7, koji je sad dominantan u Europi, samo je pitanje vremena kada će se P1 soj dovoljno proširiti da postane realna opasnost. Mislim da je sasvim realno da će se ubuduće trebati cijepiti jedanput na godinu cjepivom koje je razvijeno protiv novog soja koronavirusa. Tako se već sada radi s cijepljenjem protiv virusa influence, koji uzrokuje gripu. Jedina razlika je da se COVID-19 širi mnogo brže nego gripa pa, ako se uz cijepljenje ne kontroliraju putovanja u daleke zemlje, bolest će se širiti brže nego što će biti moguće razvijati cjepiva – objašnjava prof. dr. Ban.

Virusni imunolog prof. dr. Luka Čičin-Šain kaže da je varijanta virusa P1 po mnogočemu slična varijanti B1.351, koja je prvi put opisana u Južnoj Africi.

– U oba slučaja virus je mutiran u onom dijelu “spike proteina” koji mu služi za vezivanje za stanicu – objašnjava.

Stoga mutacije na tom mjestu mijenjaju osobine virusa u sposobnosti da se prenese sa stanice na stanicu i s čovjeka na čovjeka.

– Imamo virus koji se lakše širi, a imunosni sustav po preboljenoj infekciji ili po cijepljenju teže ga prepoznaje, što je problematična kombinacija. Moguće je rješenje prilagoditi cjepivo, tako da više ne izgleda poput “spike proteina” iz 2020. godine, nego da odgovara ovoj novoj varijanti. Moderna i BioNTech već istražuju takve nove generacije cjepiva kako bi utvrdili jesu li efikasnije protiv novih varijanti – napominje prof. dr. Čičin-Šain. 

Primorsko-goranska županija ide u strogu karantenu: Zatvaraju se ugostiteljski objekti, škole prelaze na online nastavu

Komentara 59

DU
Deleted user
21:20 11.04.2021.

Sve ide prema planu, nema ukidanja neustavnih mjera, ali zato ide cijepljenje novim cjepivom svake godine. Dioničari Pfizera i Moderne se obogatili preko noći na grbači naivnog naroda.

FO
foca
21:18 11.04.2021.

sutra ili za 10 dana, slijedi nova mutacija ..

DU
Duslikr
21:57 11.04.2021.

Samo se bojte, cijepite i budite poslušni. Krivite one koji se ne drže mjera za epidemiju kao i za mutacije😂 i onda kad se procjepite, sebe i svoju djecu, kada se zamaskirate, kada ne mognete u dućan bez smart koda, kad se svake godine budete morali 2x pikat da bi mogli dobit odobrenje za izlaz iz kuće, onda ćete napokon zaboraviti da ste ovo sve poslušno radili samo da se mjere ukinu, jer mjere su tu zbog virusa...a virus će i dalje biti tu,a vi ćete biti roblje. Zaboraviti ćete kako ste do 2020 uopće živjeli vi i vaša djeca i vaša unučad. Sretna Nova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije