Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBUNA U KOPRIVNICI

'Nemamo zaštitnu opremu, svi ćemo se zaraziti'

Hitni odjel koprivničke bolnice, liječnici se žale da nemaju opreme
Foto: Robert Mihaljević
1/4
29.03.2020.
u 17:48

Nedavno je iz bolnice nestalo i dosta dezinficijensa, maski, rukavica... Sad pregledavaju sve djelatnike koji nakon radnog vremena izlaze iz ustanove

Vrije u Hitnom bolničkom odjelu u Koprivnici zbog nedostatka zaštitne opreme i činjenice da se od početka krize i potpunog zatvaranja bolnice k njima slijevaju baš svi pacijenti.

"Gledajte ove obične zaštitne maske koje ionako ne pomažu u obrani od virusa. Jednu nosimo 12 sati u smjeni, a trebali bismo ih promijeniti barem četiri", šalje nam jedan liječnik fotografiju sa zelenom kirurškom maskom kakve od početka krize koristi cijelo osoblje HBO-a. Moli da ne objavimo fotografiju.

Beskorisne maske, obični zeleni kirurški mantili. Nema vizira, pravih maski, zaštitnih odijela. Očajan je. Kaže kako mu se kosa digne na glavi kad na TV-u vidi političare s kvalitetnijim respiratornim maskama.

"Mi takvih imamo još par. Kad nam pošalju nekog sumnjivog pacijenta, onda stavljamo ove zelene na duplo", ogorčen je drugi naš sugovornik.

Posljednjih dana iz koprivničke bolnice dobili smo desetak anonimnih i neanonimnih poruka iz kojih se može iščitati kako je atmosfera u HBO-u dovedena do usijanja.

"Šalju nam sve pacijente iz trijažnog šatora: kamiondžije koji voze za Italiju i Španjolsku i koji kašlju i imaju temperaturu, osobe sa sličnim simptomima koje su se vratile iz Austrije i Njemačke... Infektolozi iz šatora uopće ih ne testiraju na koronavirus, samo ih pošalju k nama", otkriva nam treća sugovornica. Prima ih dežurni liječnik u smiješnom zelenom mantilu, s duplom kirurškom maskom i naočalama na licu.

"Ući će nam virus na HBO, prije ili kasnije, i onda ćemo svi morati u karantenu. Trijažni šator je predstava za javnost. Sve pacijente ionako šalju k nama. Bilo je slučajeva pobune na HBO-u, kad smo neke odbili primiti jer je bilo previše sumnjivih simptoma", piše nam četvrta osoba s HBO-a.

Liječnici s nekih bolničkih odjela već su zbog toga pisali ministru zdravstva Viliju Berošu upozorivši ga na probleme s kojima se ta zdravstvena ustanova svakodnevno suočava. 

Jedan od naših izvora otkriva kako je na početku krize, prije tri tjedna, iz Opće bolnice nestalo dosta dezinficijensa, maski, rukavica i druge zaštitne opreme. Nitko ne zna što se dogodilo i kako je moguće da ih nema.

"Sad pregledavaju sve djelatnike koji nakon radnog dana odlaze iz bolnice. Otvaraju im torbe. Trebali su to ranije raditi", ljutito će zaposlenik te ustanove.

Županijski stožer civilne zaštite upoznat je s problemom manjka zaštitne opreme i čini sve da je što prije nabavi. No, kažu, to nije u njihovoj moći jer opreme jednostavno nema dovoljno na tržištu. Ipak, neslužbeno ističu kako problem nije onakav kakvim ga se želi prikazati. Stožer smo u zamolili i da nam službeno odgovori na pitanja vezana uz sve probleme o kojima nas je osoblje bolnice upoznalo ovih dana. Njihove odgovore objavit ćemo čim ih dobijemo.

VIDEO Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa i sudjelovanje građana je od iznimne važnosti

Komentara 32

Avatar Warded
Warded
18:32 29.03.2020.

Osobno znam med. djelatnike koji su iz bolnice odnosili sebi i svojima i maske i dezinficijense. Sad to pomnožite sa svakim drugim (bar) djelatnikom..od čistačice do vrha!

DI
diazrm
18:43 29.03.2020.

Kinezi poručuju da uz sve ostale mjere, bitno nošenje maski jer se prilikom govora uvijek može nešto izletjeti ili na drugu osobu ili na površinu. Uprite malo domaće pogone da izrađuju tu opremu i vizire.

DU
Deleted user
20:49 29.03.2020.

Ljudi se pobrinuli da doma imaju dovoljno. Svatko uzeo malo i nestalo. Vjerujem da je tako bilo i u mnogim školama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije