Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRE PORUKE

Sindikalist Sever: 'Nemamo se mi čega odreći u javnom sektoru'

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/3
16.04.2020.
u 22:50

'Ni jedna zemlja nije najavila rezove u javnom sektoru', tvrdi predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata

Vlada najavljuje uštede na svim razinama pa i rezove u javnom sektoru, a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za Dnevnik Nove TV kaže da neće pristati ni na kakve rezove u javnom sektoru.

"Nemamo što razmisliti, što smo rekli - stoji. Nije došlo vrijeme da se treba odricati u javnom sektoru, ako bi se i njih rezalo, što bi ostalo? A kome bi se to trebalo rezati? Medicinarima, učiteljima, policajcima...?", kaže Sever i ističe kako se ne žele odreći apsolutno ničega, ni božićnica ni rasta osnovice od 6 posto godišnje.

"Ne daj bože da potraje, onda je sve moguće, a ne zato što smo nesolidarni prema privatnom sektoru, nego zato što to vrijeme još nije došlo. Ni jedna zemlja nije najavila rezove u javnom sektoru", kaže Sever.

Nepokolebljiv je u tvrdnji da nikad nije vrijeme za rezove u javnom sektoru, osim ako je kriza toliko duboka da nema sredstava za plaćanje tih obaveza, "ali i onda treba paziti da se ne reže jednako onima sa slabijim primanjima i s višim primanjima".

"Dok iz helikoptera bacaju novce velikim sustavima privatnika koji ne žele sa svoje hrpe platiti radnike nego uzimaju od države, a isplaćuju dividende. Oni koji otpuštaju radnike, a imaju sredstva, nek im se zaustavi isplata dividende", predlaže sindikalist.

Puno se govori o tome da neki poslodavci uzimaju radnicima dio novca koji je Vlada izdvojila kao pomoć za isplatu njihovih plaća, no Sever tvrdi kako ne zna za neki konkretan slučaj.

"Svi i se boje i ne žele imenovati. Kao da vidimo nekoga tko pljačka pa oni kažu uzmite njegov OIB pa ćemo reagirati", rekao je i dodao kako je čuo da ima poduzetnika koji pozivaju dužnike da im ne uplaćuju novac na račun, nego da pričekaju, neki pak otvaraju j.d.o.o. i prebacuju poslovanje.

Komentara 33

KM
Kmicanakreku
22:59 16.04.2020.

Uvijek se kriju iza vatrogasaca, medicinskih sestara itd... Kaj mi u hrvatskoj imamo preko 700k vatrogasaca i policajaca? Podijelite svim sugavim birokratima koji samo guraju papire po opcinama OTKAZ.

MI
Miko33
23:44 16.04.2020.

Hrvatska ima najveći javni sektor u odnosu na broj stanovnika na svijetu. To je tumor koji polako ubija ovu državu. Ima li ikoja vlada snage i hrabrosti otkloniti ovaj tumor?

RE
RedTree
23:19 16.04.2020.

Sindikati postaju presramotni. Vječni vođe sindikata izgleda imaju plaću od 15 tisuća kuna mjesečno i stalno ponavljaju istu priču koja nas je dovela na dno Europske unije. Novaca ovaj put nema, pola gospodarstva stalo, a turističke sezone nema. A naročito su ljudima prispjeli ovi učitelji, cijelu jesen su kukali, a premućavali da im je početna plaća 6300 kuna. Tada nisu dali da ih se izjednačava s vatrogascima i policijom, a sad se broje među njih, a čistačice su zeznuli. Ako se ovako nastavi mogu biti sretni i s 4000 kuna. Gdje vam je sad solidarnost!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije