Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE IZ SVIJETA Strani diplomati i dužnosnici pozdravljaju uhićenje Gotovine

Nema više prepreka za ulazak u EU i NATO

got_nema.jpg
import
Autori: Jadranka Jureško-Kero, Zorana Bajt
09.12.2005.
u 20:18

Vijest o uhićenju generala Ante Gotovine među diplomatima u Ujedinjenim narodima u New Yorku primljena je s odobravanjem.
 Komentira se kao "velik uspjeh Carle del Ponte i hrvatskih vlasti". Glavna tužiteljica Haaškog suda poslala je još prije tjedan dana redovito jesensko izvješće Vijeću sigurnosti o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Tribunalom i kako Večeranjak doznaje, u njemu je naglasila da je zadovoljna potporom  vlade Ive Sanadera.

Trijumf Hrvatske
Carla del Ponte dolazi u New York 15. prosinca i tada će u obraćanju Vijeću sigurnosti na East Riveru nadopuniti u usmenom obliku svoje izvješće. Večernjakov izvor potvrđuje da se očekuje tužiteljičino trijumfalno ocjenjivanje hrvatske suradnje s Haagom, a privođenje generala Ante Gotovine predstavit će kao svoj i uspjeh Tribunala.

Ujedinjeni narodi kao strogo administrativna organizacija sa snažnim političkim utjecajima vodećih svjetskih sila najvjerojatnije će, kako Večernjaku potvrđuju izvori iz tajništva Kofija Annana, uhićenje Gotovine prikazati kao značajan uspjeh ad hoc suda koji je osnovan pod pokroviteljstvom Vijeća sigurnosti.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozdravila je uhićenje Ante Gotovine i čestitala hrvatskim i španjolskim vlastima. Tražeći komentar zamjenika državne tajnice Nicholasa Burnsa, iz njegova ureda Večernjaku poručuju da je u potpunosti suglasan s izjavama svoje šefice te dodaju da su sada putovi Hrvatske prema euroatlantskim integracijama sigurniji i brži.

Otvorena vrata
Burns je prošli mjesec našem listu izjavio da bez Gotovinina dolaska u Haag ništa Hrvatska neće moći riješiti dokraja, ni ulazak u Europsku uniju, ni u NATO. Uhićenje hrvatskog generala Ante Gotovine otvara vrata priključenju Hrvatske Europskoj uniji, rekao je jučer europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

 Riječ je o velikoj prepreci koja je uklonjena s puta Hrvatskoj. To je vrlo važna prekretnica. Aktivna suradnja između hrvatskih vlasti i Tribunala u Den Haagu bila je ključna za otvaranje puta uhićenju generala Gotovine  rekao je Rehn.

Također je naglasio da se "isto odnosi na Srbiju... Srbija sada treba uhititi i prebaciti ratne zločince kao što su Ratko Mladić i Radovan Karadžić u Haag. O tome ne može biti nikakva kompromisa".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije