Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMANJENJE TROŠKOVA

Nema više izbjegavanja autocesta – za kamione. Ovo su ceste za koje uskoro stiže ograničenje

Autocesta
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
02.11.2018.
u 12:55

Na popisu cesta na kojima je zabranjen promet za kamione teže od 7,5 tona 50-ak je dionica državnih i županijskih cesta, a kao alternativni smjerovi navedene su uglavnom autoceste.

Iako Hrvatska ima razgranatu mrežu autocesta, mnogi teretni prijevoznici kako bi izbjegli plaćanje cestarine koriste se drugim javnim cestama, ponajprije državnim i županijskim. Održavanje tih prometnica tako postaje skuplje i zahtijeva češće sanacije. Neke od tih cesta idu kroz naselja pa prolazak velikog broja teretnih vozila ugrožava i sigurnost prometa.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odlučilo je stati na kraj takvoj praksi pa je pokrenulo proceduru donošenja Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, i to onda kada za te javne ceste kao alternativni pravci postoje druge javne ceste s boljim prometno-tehničkim karakteristikama.

Na popisu cesta na kojima je zabranjen promet za kamione teže od 7,5 tona 50-ak je dionica državnih i županijskih cesta, a kao alternativni smjerovi navedene su uglavnom autoceste.

Tako se, primjerice, ograničava promet teškim kamionima na državnoj cesti DC1 od Trakošćana do Krapine, a alternativa je u tom slučaju autocesta Zagreb – Macelj. Na popisu je i dionica DC1 od Lučkog do Ilovca kod Karlovca pa će kamioni iznad 7,5 tona na tom dijelu morati koristiti se autocestom Zagreb – Split.

Na popisu su i dionice županijskih cesta kroz Slavoniju koje idu usporedo s autocestom Zagreb – Lipovac.

Ovo su dionice javnih cesta na kojima se ograničava uporaba spomenutih teretnih vozila: 

Foto: Vlada.hr
Foto: Vlada.hr

>> Pogledajte koje su najbolje zimske gume

Komentara 87

Avatar Dr Evil
Dr Evil
13:45 02.11.2018.

U Austriji vinjeta 10 dana za 9 € (67 kn) HEJ! Kod nas do Zadra 121 kn, Split 181 kn ...i to samo u 1 smjeru!!! Treba patiti sve uhljebe farbanje tunela nekoliko puta, rodijake itd.

HR
Hrabraja
13:06 02.11.2018.

Nije li jednostavnije sniziti bezobrazno skupe autoceste , pa stara cesta je puna kao u najboljim danima, cak su se i svi restorani ponovno otvorili. .Npr cesto putujem za Split, povratna cestarina mi je 400 kn, autocestom je dulji putut i potrošim 200 kn goriva vise. a ustedim max. 3 sata. bolje mi je 3 puta stati na janjetinu i jos mi ostane

IL
ilijan
13:40 02.11.2018.

To je u Austriji, Njemačkoj i drigim zemljama EU već odavno tako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije