Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne vjeruju u rješenja za blokirane

Nema socijalnih kriterija, problem i porezni tretman

Prosvjed blokiranih
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
24.05.2018.
u 12:23

U Vladinu je prijedlogu problematično i hoće li odvjetnici htjeti raditi kao stečajni povjerenici, kao i pretrpavanje sudova

Da bi privatni vjerovnici slijedili Vladu u otpisima dugova blokiranima, traže razrađene socijalne kriterije i izdašniji porezni poticaj.

Poručio je to direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović na okruglom stolu koji je HUB organizirao s Hrvatskom udrugom poslodavaca u sklopu javne rasprave o Vladinim prijedlozima rješenja za blokirane koja traje još samo do kraja tjedna. Dotad prijedloge i primjedbe zainteresirani mogu dati na e-savjetovanju.

Odgađat će se i plaćanja

Da su veliki problem i povjerenici za osobni stečaj, smatra Aleksandra Maganić s Pravnog fakulteta u Zagrebu koja ne vjeruje u model u kojem bi to radili odvjetnici.

– Što ako to netko ne želi raditi? Spoj pravnog i financijskog znanja ne postoji, a to bi trebao imati netko tko će biti stečajni upravitelj. Ako im nije financijski zanimljivo, teško mi je vjerovati da će se netko željeti baviti stečajem potrošača. Usto, zasipamo sudove s 80 tisuća predmeta, a nemaju ni nekog ekstra iskustva s tim – prokomentirala je A. Maganić i ministru dobacila: – To su vam neke racionalne primjedbe. Igor Škrgatić, dopredsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u HUP-u, uvjeren je i da će najava otpisa rezultirati odgađanjem plaćanja onih koji će čekati da im država uskoči i spasi ih.

Nacrt zakona do ljeta

– Problem je izvor informacija: ono što Fina isporučuje točan je skup netočnih podataka. Zato se ne može naći dobro rješenje za blokirane. Na Fini nema ljudi koji kroz neke nagodbe plaćaju svoje dugove – dodao je Škrgatić te napomenuo i da je zanemarena cijela kategorija građana koji sada imaju redovite prihode i dug bi im se mogao restrukturirati, no ignoriraju ih i financijske institucije i država. Da sustavno rješenje podrazumijeva proširenje na takve građane, koji imaju problema, ali se ne svrstavaju u socijalu, smatra i predsjednik Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja Matija Arapović. On bi odgodio donošenje novog ovršnog zakona kako bi u rješenja uključio i njih, a u radnu skupinu predstavnike agencija za naplatu i poslodavaca. No, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je branio predložena rješenja i ideju da je 5000 odvjetnika dovoljan “bazen” za povjerenike, odvratio mu je da se to sigurno neće dogoditi jer će nacrt zakona biti gotov do kraja ljeta. Opći je dojam da, osim ministra, u rješenja za blokirane ne vjeruje – nitko.

Komentara 2

Avatar Dalmacija
Dalmacija
12:33 24.05.2018.

Toliko blokiranih, toliko gladnih, toliko nezadovoljnih, toliko dužnih, toliko očajnih, toliko mladih koji su pobjegli iz ovog pakla, toliko onih koji će tek otići put Njemačke i Irske... Hrvatska je na dnu Balkana.

Avatar Najsjajniji Hrvatski Vitez
Najsjajniji Hrvatski Vitez
12:28 24.05.2018.

Nema socialnih kriterija za domoljubno odabrane, problem i porezni tretman gazdi balkana iz 200. bogatih familija je za dišpet kopaca po kontejnerima najbitniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije