Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponovljena javna rasprava

‘Nema relativizacije holokausta u kurikulu povijesti’

Povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
22.02.2019.
u 11:19

Premijer Plenković jučer je poručio da se od sljedeće školske godine ide s reformom i novim kurikulima u baš svim predmetima

Danas završava ponovljena javna rasprava za predmet povijesti, kurikul koji uz onaj tjelesnog odgoja i hrvatskog jezika još uvijek nije usvojen, a po kojem bi se trebala organizirati nastava u sljedećoj školskoj godini. Tim povodom jasnu poruku ministrici obrazovanja Blaženki Divjak odaslao je jučer premijer Andrej Plenković, dajući joj opet do znanja, kao i u lipnju 2017. godine, da je on kormilar broda, pa i u obrazovnoj reformi, te odbacio spekulacije kako je holokaust u sadržaju predmeta povijesti relativiziran.

– Vladin je cilj da hrvatski obrazovni sustav bude prilagođen realnim potrebama tržišta. No isto tako standard znanja koje mladi ljudi dobivaju kroz svoje obrazovanje mora vrlo jasno djeci na temelju povijesnih činjenica objasniti hrvatsku povijest, jezik i kulturu i tako ukorijeniti ključna identitetska pitanja da nove generacije jako dobro znaju što su vrijednosti Domovinskog rata, a isto tako da se vrlo jasno određuju o pitanjima poput holokausta, uz osudu onih režima koji su bili najgori tijekom Drugog svjetskog rata. Mi nemamo nikakvih dilema kada je riječ o ustaškom režimu. Što se tiče trenutačnog teksta kurikula, nema relativizacije holokausta – poručio je Plenković.

Podsjetimo, prekjučer je stručnoj radnoj skupini za povijest kojoj je zadaća uskladiti kurikul s primjedbama iz javne rasprave istekao mandat, a ministrica Divjak nije se izjasnila o tome tko bi trebao raditi na završnoj verziji kurikula povijesti. Da stvar ne završi kao s lektirom, čiji su konačni autori i dalje javnosti ostali nepoznanica, premijer Plenković jučerašnjom izjavom preduhitrio je Divjak.

– Želimo da se nakon druge javne rasprave, nakon što je ministrica stavila dorađeni tekst u ponovno javno savjetovanje, analiziraju doprinosi onih koji su u toj raspravi sudjelovali, da se uz konzultaciju još dvoje, troje ključnih autoriteta iz akademske zajednice usuglasi tekst oko kojeg ćemo postići široki stručni i društveni konsenzus – poručio je Plenković. Tako joj je dao do znanja da skupina kojoj je istekao mandat mora dovršiti svoj posao i da je jedini put produženje mandata, a nikako opcija da se ne zna tko bi i kako radio na sadržaju.

– Mandat postojeće skupine bit će produžen – potvrdili su za Večernji list u Vladi. Tko su stručnjaci iz akademske zajednice koji će se njoj pridružiti, u Vladi jučer nisu željeli otkriti. Podsjetimo, Divjak je ponovila javnu raspravu tvrdeći kako je dokument povijesti nakon rada sadašnje stručne skupine posve promijenjen, ali osim što je trebao biti usklađen s javnom raspravom trebao se uskladiti i s metodološkim priručnikom s kojim prije rasprave nije bio usklađen. Promjene se odnose na to da su jasnije definirane teme koje se u povijesti moraju obraditi poput holokausta i Domovinskog rata. To neće biti prepušteno na volju nastavnicima.

>>Blaženka Divjak - Prva sjednica Nacionalnog inovacijskog vijeća

Komentara 6

RM
ruzica_mario
11:27 22.02.2019.

tek kad napisemo da je u jasenovcu ubijeno 6 milijuna srba,crvene zmije ce bit sretne

VO
volosko
12:34 22.02.2019.

Čini se da Plenković pokušava napraviti cjelovitu reformu školstva i na tome mu svaka čast. Šteta da HDZ nema ministra obrazovanja jer bi neke stvari vjerojatno išle brže i lakše, no dobro. Ni ovako nije loše.

DU
Deleted user
15:18 22.02.2019.

Kad ćemo dočekat da Plenković osudi komunističke zločine i zločince po naputku EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije