Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mol

Nema novca za kredit, ali ima za Inine dionice

podravka
Pixsell
11.02.2010.
u 20:13

MOL nipošto ne može biti žrtva operacije Spice jer, ako se i dogodi da mu Podravka ne vrati kredit, tu su Inine dionice.

Zsolt Hernadi, šef uprave MOL-a, u današnjem istupu u Jutarnjem listu ustvrdio je kako ne postoji veza između MOL-ovih upravljačkih prava u Ini i kreditnoga aranžmana s Podravkom.

Kazao je kako MOL “prije kraja studenoga 2008. uopće nije imao kontakata s Podravkom i njezinim slučajem”. Dakle, za “Podravkin slučaj” Hernadi doznaje u doba kada s bivšim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom pregovara o upravljačkim pravima u Ini. Što tada šef MOL-a doznaje?

Novac za operaciju Spice
“Kako nam je objasnio najviši menadžment Podravke, bila im je potrebna pomoć zbog financijske strukture razrađene s ciljem obrane od neprijateljskog preuzimanja u 2007. godini (...) MOL vjeruje da je OTP-ov kredit, koji je MOL podržao, Podravki pružio mogućnost da preživi krizu te nastavi poslovati kao neovisna vodeća kompanija hrvatskoga gospodarstva” – piše Hernadi, otkrivajući da se MOL-u nije obratila varaždinska Fima, koja je bila vlasnik Podravkinih dionica deponiranih na Malti, nego Podravkin menadžment, što samo potvrđuje istražne sumnje o tome tko je upravljao operacijom Spice.

Međutim, Podravka u 2007. i 2008. godini nije u ništa manjoj ili većoj krizi nego prethodnih godina. Njezin je problem, odnosno problem onih koji u tajnosti provode operaciju Spice, u nedostatku novca za financiranje te operacije, koja sve donedavno uopće nije zabilježena u poslovnim knjigama. Podravkin menadžment, tvrdi Hernadi, MOL-u je prodao priču o “neprijateljskom preuzimanju”, baš kao što je tu priču tržio i hrvatskoj javnosti prije svoga uhićenja.

Osim toga, u jeku pregovora između Vlade i MOL-a Podravka novac ne traži od neke poslovne banke ili države, nego se obraća upravo mađarskoj kompaniji, s kojom dotad nema ama baš nikakav poslovni kontakt.

Veći vlasnički udjel
Najzanimljiviji je dio Hernadijeva istupa onaj koji se odnosi na jamstvo: “Time što smo pristali na dionice Ine kao alternativu plaćanja u gotovini samo smo potvrdili naše već prije spomenuto zanimanje da povećamo vlasnički udjel u Ini. Međutim, jedini izvor tih dionica moglo je biti samo slobodno tržište.”

Dakle, Podravka je, uz pristanak MOL-a, koji želi povećati vlasnički udjel u Ini, za povrat kredita jamčila Ininim dionicama, kojih nema, a mogla ih je kupiti samo na slobodnome tržištu. To znači ovakvu hipotetičnu situaciju: Podravka nema gotovine da isplati kredit MOL-u, ali ima novca da kupuje Inine dionice!?

Podsjetimo: sve se to događa u jeku hrvatsko-mađarskih pregovora o upravljačkim pravima u Ini. Hernadi zaključuje kako je MOL “također postao žrtva operacije Spice”, iako se zapravo ne vidi zbog čega – koprivnička će im kompanija, kako su iz nje višekratno poručili, vratiti kredit.

Ako neće, tu su – Inine dionice!

Komentara 5

OB
-obrisani-
00:50 12.02.2010.

Je ga je ovaj Zsolt nakenjao. Ma van iz Hrvatske i s MOL-om i s OTP-om, pa neka ganjaju onoga kome su dali mito, ali daleko im kuća......

OB
-obrisani-
06:48 12.02.2010.

Nastavllja se tradicija Riječke krpice. Nisu se Madžari ništa promjenili, promjenila su se samo vremena. Prije željeznice sad naftna industrija. Nažalost nismo se promijenili niti mi Hrvati. Opet se našlo Madžarona.

SP
Skole pl.
12:02 12.02.2010.

Mađari su ovdje odigrali prljavo, ali realno gledano, samo su prihvatili priliku. Inicijativa i pravi krivac je s naše strane. Ako treba prozivati strance, ja bi se prije fokusirao na Merrill Lynch, u kombinaciji s našim izdajnicima za pinku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije