Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor

Nema novca, upitna i državna matura?

maja jukić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
04.03.2015.
u 07:52

Riječ je o 4 milijuna kuna, a čini se da će morati uskočiti Ministarstvo obrazovanja jer si u izbornoj godini slom mature ne može priuštiti

– U našem proračunu nema novca da se Carnetu plati informatička podrška u organizaciji i provođenju državne mature – požalila se na jednom skupu u Ministarstvu obrazovanja ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić, koja je pažnju javnosti skrenula hvaljenjem da je Centru, otkako je došla, uštedjela desetak milijuna kuna. Upućeni su posumnjali u njezine uštede, upozoravajući da tom štednjom može dovesti u pitanje državnu maturu. Kad joj je ravnatelj Carneta Zvonimir Stanić najavio da će ove godine, prvi put otkako se državna matura provodi, naplatiti te usluge, ravnateljica Jukić je, prema našim informacijama, odgovornost prebacila na Carnet i Stanića.

Kako će se problem riješiti i mogu li ovogodišnji maturanti imati problema, jučer u Centru nismo dobili službeni odgovor. Neslužbeno nam je rečeno da se razgovori između dviju ustanova vode i da je to “ne samo naš nego i Carnetov problem”.

– Da, zatražili smo da i Nacionalni centar sudjeluje u troškovima opreme koja se koristi za organizaciju i provođenje državne mature. Morat ćemo svi zajedno naći novac ili moliti boga da se oprema ne pokvari – prokomentirao je ravnatelj Carneta Zvonimir Stanić. Dodao je da su do sada sve troškove pokrivali svojim novcem.

– Nama se iz godine u godinu proračun smanjuje tako da ni mi više nemamo novca. Podmetnuli smo leđa kad se uvodila državna matura, ali od tada je prošlo pet godina i vrijeme je da se nabavi dio nove opreme, a dio servisira – objašnjava Stanić.

Riječ je o četiri milijuna kuna, a iako strepe da bi mogli dovesti u pitanje provođenje državne mature, profesori i ravnatelji srednjih škola vjeruju da će “uskočiti” Ministarstvo jer u izbornoj godini problem si s maturom ne mogu dopustiti

>> Državna matura najveća je antikorupcijska mjera u povijesti hrvatskog školstva

Komentara 5

Avatar Grobar_Baranja
Grobar_Baranja
11:30 04.03.2015.

Predlažem da učenici idu u brojne udruge polagati državnu maturu. One imaju novca.

RA
raikonen
14:25 04.03.2015.

svaki be dak koji postane ministar ostavlja trag svojim glupostima.koja je svrha mature za nekoga tko završavanjem srednje škole ne stječe nikakvo zvanje već nastavlja školovanje na fakultetu do stjecanja nekakvog zvanjanije čudo da su nam djeca a i roditeljii na rubu psihički a i financijslo

TH
than
11:33 04.03.2015.

Bas me zanima koliko tzv. Nacionalni centar potrosi godisnja na place i rezije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije