Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA HNŽ Zavodu za školstvo Mostar smanjene financije

Nema novca, škole ostaju bez nadzora

19.04.2009.
u 23:00

Zavod za školstvo Mostar, kao i ostali korisnici proračuna HNŽ-a, ove godine će imati znatno manje sredstava na raspolaganju.

Smanjena sredstva
U prijedlogu proračuna za 2009. zavod ostaje bez 20 posto sredstava, a što je posebno zanimljivo, ova sredstva se vode kao grant, što je suprotno zakonu. – Zavod je utemeljen Zakonom o ministarstvima i drugim tijelima županijske uprave, a ovakvim načinom rada mi imamo status kao, primjerice, Udruga pčelara – rekao nam je ravnatelj Zavoda za školstvo Mostar Jago Musa. Prema njegovim riječima, ove godine će biti praktički nemoguće obavljati posao koji bi trebala raditi ova institucija, u sklopu kojega je i nastavni plan u program na hrvatskom jeziku koji ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Esad Dželilović nastoji oboriti.

Naime, zavodu nedostaje čak osam savjetnika, tj. osoba koji bi trebale provoditi stručni nadzor rada u školama, a zbog nedostatka sredstava zapošljavanje novih ljudi je postalo gotovo nemoguće. – S ovolikim sredstvima ne može obavljati veći dio svojih poslova. Osim stručnog nadzora, tu je i usavršavanje nastavnika, učitelja, ravnatelja i ostalih. Teško da ćemo u ovakvoj financijskoj konstrukciji moći i angažirati vanjske suradnike kako bi se pokrio nedostatak stručnih savjetnika – naglasio je Musa.

Glasanje o proračunu
Usprkos ovakvoj situaciji zavod je upravo posljednjih dana organizirao nekoliko radionica i seminara za profesore i ravnatelje škola. Na ovim seminarima su sudjelovali i sveučilišni profesori iz Mostara i Splita u funkciji mentora, što dodatno govori o kvaliteti ovih događaja.

U Zavodu za školstvo se još uvijek nadaju kako će Vlada HNŽ-a uvidjeti potrebu za daljnjim financiranjem ove institucije na onoj razini na kojoj je to bilo prošle godine. Musa je i na posljednjoj sjednici Skupštine HNŽ-a upoznao zastupnike s ovom problematikom, a je li to imalo ikakvog učinka, vidjet će se danas, kada bi Skupština HNŽ-a trebala glasovati o prijedlogu proračuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije