Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državne agencije

Nema konkurencije, a troše 2,5 mil. kuna da spriječe monopol HŽ-a

pruga, zeljeznica
Marijan Sušenj/PIXSELL
10.08.2012.
u 15:00

Ima nas 51, plaća nam je veća od 9000 kuna, a sve zarađujemo na tržištu, tvrde u Agenciji za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom

Ionako golema, državna se administracija godinama kapilarno proširivala i dodatno bujala osnivanjem raznih agencija tako da trenutačno postoje 34 agencije kojima je osnivač ministarstvo, Vlada ili država.

>> Prvi objavljujemo popis svih državnih ustanova

>> Agencije, zavodi, instituti... Bogovski život u krilu države

>> 'Plaće su nam 19.000 kuna bruto zbog starijih znanstvenika'

Šefovi su na godišnjem

U njima je zaposleno 5549 ljudi, a na njihove plaće godišnje se troši više od 700 milijuna kuna. Mnoge se bave sličnim djelatnostima pa nije jasno zbog čega postoje kao samostalne institucije. Tako, primjerice, imamo Agenciju za odgoj i obrazovanje te Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Prva ima 133 zaposlenika i godišnje troši 40 milijuna kuna, a druga zapošljava 91 osobu i godišnje troši 62 milijuna. Odgovor na pitanje ne bi li bilo racionalnije imati zajedničko računovodstvo, upravu, tehničke službe... još čekamo. Iz Agencije za strukovno obrazovanje poručuju da se strpimo jer se oni “ravnaju prema školskom kalendaru pa su šefovi na godišnjem odmoru”. Kao da mobiteli ne postoje...

Nije baš najjasnije ni zašto kao samostalne institucije postoje Hrvatska poljoprivredna agencija i Poljoprivredna savjetodavna služba. Pitanje nije bezazleno jer te institucije zapošljavaju čak 607 službenika, a Hrvatska poljoprivredna agencija samo na prijevoz, poštu i telefone godišnje troši tri milijuna kuna. Ukupno je lani imala rashode nešto veće od 67 milijuna kuna.

– Dok se Poljoprivredna savjetodavna služba bavi isključivo savjetodavnim poslovima, mi se bavimo operativnim. Svaki dan naših 260 djelatnika je na terenu i pomažu stočarima, ispituju kvalitetu proizvoda... – objašnjava ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać.

Veliku pozornost naših čitatelja izazvala je agencija egzotičnog naziva – Agencija za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom, koja zapošljava 53 osobe s prosječnom neto plaćom od oko 11 tisuća kuna, prema podacima Ministarstva uprave.

– Ima nas 51, ne znam kolika je točno prosječna plaća, mislim da je malo veća od devet tisuća kuna. Važno je napomenuti da mi ne trošimo ni kune proračunskog novca. Sve zarađujemo na tržištu, najviše izdavajući domaće, ali i međunarodne certifikate. Recimo, za proizvode i opremu koja se ugrađuje u benzinske postaje, lakirnice, silose, odnosno sve objekte gdje postoji rizik od eksplozije – objašnjava ravnatelj agencije Stipo Đerek.

Uklanjaju prepreke

Postoje i agencije koje, ruku na srce, nemaju previše posla. Tako je tijekom pregovora s EU osnovana i Agencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga iako je HŽ monopolist.

– Naša je uloga ukloniti sve prepreke našeg monopoliziranog željezničkog tržišta i osigurati svim budućim operaterima bilo putničkog bilo teretnog prijevoza jednake uvjete – rekao je čelnik agencije Goran Matešić. Sve dok ne zaživi tržište, oni će se kao i do sada financirati iz državnog proračuna. Lani su potrošili 2,5 milijuna kuna.

Komentara 16

OB
-obrisani-
15:15 10.08.2012.

Kako se sad čupaju ove kak ti agencije,tam neki zavodi i instituti za čupanje para od naroda da je ovo već postalo smiješno...a svi znamo da su te agencije godinama i osnivane da bi se tatini sinovi uhljebljivali...

EN
ENTUZIJASTA
15:21 10.08.2012.

Moj duboki naklon velikom vizionaru Maxu Bunkeru i njegovoj "AGENCIJI ZA ISTRAŽIVANJE RUDA I GUBLJENJE VREMENA" jer je to svijet i Država koju smo stvorili!!!!

VG
vgboy
23:11 10.08.2012.

pitati ih za rezultate rada ako uopće većina zna šta rade korisno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije