Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORAZUM

Nema jake vojske bez saveznika, a Poljska to jest

Damir Krstičević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
14.01.2019.
u 20:07

Hrvatska i Poljska u Zagrebu potpisale sporazum o obrambenoj suradnji

Ministri obrana Poljske i Hrvatske, Mariusz Błaszczak i Damir Krstičević potpisali su u Zagrebu Sporazum o obrambenoj suradnji između Hrvatske i Poljske, radi unapređenja vojne suradnje “kako bismo se mogli zajedno nositi sa sigurnosnim izazovima na području cijele Europe”, izjavio je Krstičević. On kaže da nema jake vojske bez prijatelja i saveznika, a Poljska jest važan strateški saveznik. Podsjetio je i kako pripadnici Hrvatske vojske zajedno s poljskim vojnicima sudjeluju u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, čime Hrvatska pokazuje solidarnost unutar NATO-a, kao i prijateljstvo s Poljskom te je ujedno najavio da će poljski vojnici ove godine sudjelovati na vojnim vježbama u Hrvatskoj.

Nada se da će se i Poljska pridružiti NATO-ovu obučnom središtu u Zemuniku za obuku helikopterskih posada i specijalnih zračnih snaga. Slijedi i prva realizacija vojno-tehničke i suradnje obrambenih industrija jer je hrvatski proizvođač pušaka i pištolja, karlovački HS Produkt dobio ugovor za isporuku dijelova za poljsku jurišnu pušku “Grot”. “To je potvrda naše suradnje i potvrda da se hrvatska obrambena industrija razvija na pravi način, kao i da imamo vrhunske tvrtke s vrhunskim proizvodima koje su prepoznali i poljski kolege,” zaključio je Krstičević dodavši kako je u planu i poslovna konferencija između obrambenih industrija radi jačanja suradnje i na tom području.

Ministar nacionalne obrane Błaszczak zahvalio je i kazao da su naše dvije zemlje vrlo slične i dijele slične vrijednosti, iskazujemo solidarnost jedni spram drugih, kao i spram drugih članica NATO-a i EU. Zahvaljujući našoj bliskoj suradnji, Poljska i Hrvatska te cijela Europa vrlo je sigurna, kazao je. Zahvalio je na sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO operaciji u Poljskoj te najavio snaženje međusobne obrambene suradnje i bilateralnih odnosa Hrvatske i Poljske.

>>Pogledajte video: Krstičević o nabavi aviona

Ključne riječi

Komentara 14

AN
antonelić
20:29 14.01.2019.

nema jake vojske bez jakog čovka ... ne mere se biti pobjednička vojska bez pobjedničkog čovka ! ...

JO
jocoudriga
20:38 14.01.2019.

Nas i Poljaka 40 milijuna!

Avatar reference
reference
23:20 14.01.2019.

a sjecam se kad sam nekad u Jugoslaviji mogo poyebat pola poljske za paket marlbora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije