Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maturanti koji žele na fakultet neće moći izbjeći pisanje svih testova

Nema isprika za nepolaganje državne mature! Sve čeka drugi ispitni rok

matura
Hrvoje Jelavić/Pixsell
14.01.2010.
u 12:05

Opravdana je bojazan da bi bolesnih bilo jako mnogo. Ocjenu, koja može biti odlična, ali iza koje ne stoji odgovarajuće znanje, fakulteti svakako ne bi prihvatili.

Ovogodišnji maturanti koji na dan pisanja testa iz nekog od obveznih ili izbornih predmeta na državnoj maturi budu bolesni ipak neće moći, kako je to bilo predviđeno, uzeti prosječnu ocjenu postignutu u trećem i četvrtom razredu iz tog predmeta. Umjesto prosječne ocjene morat će na testiranje na drugom ispitnom roku.

Naputak školama

– Točno je, odlučili smo da ove godine, kad se državna matura polaže prvi put, školska ispitna povjerenstva svojim učenicima, koji zbog bolesti ili nekog drugog razloga na testiranje ne iziđu u prvom ispitnom roku, ne mogu predložiti upisivanje prosječne ocjene postignute u dva završna razreda srednjoškolskog obrazovanja. Takvu smo odluku donijeli pošto su o tome pisale novine i upozorile na mogućnost zloupotreba, ali i žestokih kritika roditelja koji su smatrali da prosječna ocjena kao kompenzacija za nepoložen test nije dobro rješenje.

 Dekani fakulteta najavili su nam da takvu ocjenu neće smatrati relevantnom, odnosno da je neće priznavati za upis na studije – objašnjava nam razloge promjene Goran Sirovatka, ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Dodao je da su  školama poslali naputak u kojem je jasno rečeno da ove godine školska ispitna povjerenstva neće nuditi mogućnost uzimanja prosječne ocjene.

Bez mjesta za prosječne

– Kako je ovo prva godina polaganja državne mature, učinit ćemo sve da ona doista bude vanjsko vrednovanje znanja učenika. Ako je to tako, onda stvarno nema mjesta za prosječne ocjene – ističe G. Sirovatka, no i dodaje da “prosječna ocjena” nije zauvijek prognana kao jedna od mogućnosti.
– Na fakultet nikoga ne upisujemo na temelju ocjene i ne vidim razloga zašto bi izuzetak bili ovogodišnji maturanti. Opravdana je bojazan da bi bolesnih bilo jako mnogo. Ocjenu, koja može biti odlična, ali iza koje ne stoji odgovarajuće znanje, fakulteti svakako ne bi prihvatili. Ako je u vrijeme polaganja razredbenog ispita netko bio bolestan, mogao je doći na jesenski rok i ako bi skupio bodova koliko ih je imao zadnji upisani u prvom roku, primili bi ga na fakultet.

Zadržat ćemo tu praksu, a to znači da će učenik koji zbog bolesti ili nekoga drugog opravdana razloga neki od ispita za državnu maturu ne položi u prvom roku imati šansu u drugom. S odgovarajućim rezultatom upisivat ćemo ga bez problema – objašnjava Vedran Mornar, dekan FER-a. I maturantica Mateja smatra da je dobro što se odustalo od prosječne ocjene.

– Ocjena često nije pokazatelj znanja učenika. Moje kolegice i kolege bili su ogorčeni mogućnošću da se maturantu umjesto ocjene iz testa upiše prosječna. Cijeli projekt državne mature organiziran je na brzinu, pravila su se donosila u hodu i neka su apsolutno smiješna, kao to s prosječnom ocjenom. Sreća što su ipak to na vrijeme shvatili – komentira Mateja.

Komentara 6

DU
Dudek
13:15 14.01.2010.

Zar ovoj mladosti fali išta? Tebaju imati ipak malo bzira prema sredini u kojoj živu.Sloboda i demokratsko pravo je samo za lude normalnog razmišljana. Omladino primite se posla, bez muke i truda nema znanja a niti kruha. Sramite se sa vašim zahtjevima.Čega se pametan srami , ludak se tim ponosi

UK
Ugo Kajvez
12:26 14.01.2010.

Izgleda da je ipak da model arhaičan iz 19 stoljeće ....

NI
nina64
13:39 14.01.2010.

Sve je relativno,pa tako i teza da ocijena često nije pokazatelj znanja učenika.Moja 15-gimnazijalka poludi kada ovo pročita i pita se , a što je s nama koji učimo, učimo četiri godine, idemo na razna natjecanja,uspješni smo, vrijedni smo a a onda nam tamo neki birokrata na fakultetu dovode sve to u pitanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije