Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propao sastanak

Nema dogovora - štrajk liječnika i sestara se nastavlja!

Rajko Ostojić
Žarko Bašić/PIXSELL
Autori: rok, kh/VLM
21.09.2013.
u 19:32

Svi oni koji su jučer izašli pred bolnice, poslali su nam jasnu poruku: sjedite za stol i dogovorite se. Ja ću odmah nazvati gospodina Babića da nastavimo socijalne dijaloge, kaže ministar zdravlja

Štrajk u bolnicama traje, a na sastanku s ministrom Rajkom Ostojićem u subotu poslijepodne sindikalci su razmatrali izlaznu strategiju jer nitko ne želi dugotrajni štrajk. Iznijeli su problem pritisaka, prijetnji i difamacija od strane ravnatelja bolnica, zbog čega očekuju ministrove poteze. Tek nakon toga nastavit će se socijalni dijalog. Dr. Ivica Babić ispričao je kako je akciju "Pet do 12", kada se ispred virovitičke bolnice okupilo stotinjak zaposlenih, video kamerom snimao suprug ravnateljice bolnice. 

'Nezakonite radnje u legalnom štrajku moraju se sankcionirati'

–To je nedopustivo, i preko toga nećemo prijeći. Nezakonite radnje u legalnom štrajku moraju se sankcionirati, da bude svima jasno kako se ne smiju ponavljati – govori Babić, koji očekuje smjenu virovitičke ravnateljice. Ministra su neki događaji, mišljenja su sudionici, osupnuli i obećao je istražiti nepravilnosti. Anica Prašnjak iz sestrinskog sidnikata ponovila je i njihove zahtjeve, od kojih kolektivni ugovor nije jedini već je tu i sve veći problem bezbrojnih prekovremenih a neplaćenih sati, uzrokovanih nedostakom medicinskih sestara. O isplati plaće u štrajku ministar je kazao da će odlučiti Vlada, a da on ima svoj stav. Sindikalci očekuju ministrov poziv za nastavak razgovora i u nedjelju.

Ranije je ministar Ostojić kazao da se nada dogovoru sa sindikatima.

– Nitko nije govorio da štrajka šačica ljudi, ali prema podacima koje su sastavili ravnatelji mi izlazimo s informacijama. Većina liječnika i medicinskih sestara podupire štrajk, ali nisu u njemu već nastavljaju raditi svoj posao – rekao je u intervjuu za Radio 101 ministar zdravlja Rajko Ostojić koji se nada kako će već sutra nastaviti pregovore sa sindikatima.

Nema popisivanja štrajkaša i točka

– Štrajkaju 74 zdravstvene ustanove, to su i poliklinike, ne govorimo o domovima zdravlja, samo o poliklinikama koje su svojim radom usko vezane za bolnice, a ukupan udio radnika nije ni pet posto prema bolnicama. No, ja to moram znati da bi mogao vidjeti gdje su uska grla i liste čekanja da bi mogli intervenirati. Znam da u Vinkovcima štrajka 80 posto liječnika i medicinskih sestara, u Zadru 40 posto. Mi moramo znati tko štrajka i ako potraje kako ćemo reagirati – ističe ministar i dodaje kako nisu popisivali štrajkaše.

– Nema popisivanja štrajkaša i točka. To je zabranjeno. Radi se evidencija o radnom vremenu, da li ispunjavate radne obveze i to je to. Zna se kad se plaća štrajk, a hoće li sada biti plaćen o tome će odlučiti vlada RH – kaže Ostojić. Ponovno je istaknuo kako prema njemu štrajk nije trebao ni početi jer on podržava načelne stavove štrajkaških sindikata.

– Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da se o tarifnom načinu plaćanja može razgovarati i visoko cijenimo njegovu izjavu. Nadam se da ćemo nastaviti socijalni dijalog. Svi oni koji su jučer izašli pred bolnice, poslali su nam jasnu poruku: sjedite za stol i dogovorite se. Ja ću odmah nazvati gospodina Babića da nastavimo socijalne dijaloge. To od nas očekuju svi, a onda zdravstveni i nezdravstveni djelatnici. Mi nakon štrajka moramo pregovarati – kaže ministar te ističe da je najbitnije da se naprave razlike između liječnika i da se evidentira rad.

– Apsurdno je da meni moj poslodavac, Rebro, daje plaću za dežurstvo na osnovu toga što sam profesor na fakultetu. Plaćamo dežurstvo jer je on izvanredan kirurg, gastroenterolog, internist, a ne profesor – zaključuje Ostojić te dodaje kako on nije štrajkao ni 2003. u vrijeme Račanove vlade, ni 2005. za Sanaderove vlade.  

– Mi ne proizvodimo cipele! Štrajk je u zdravstvu nepotreban ako imamo dobru volju – ističe Ostojić.  

>> 'Mi nismo radnici u tvornici, mi radimo i štrajkamo!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije