Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnik liječničke komore:

'Nema bojkota, jednostavno ćemo raditi samo puno radno vrijeme'

Krešimir Luetić
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
11.12.2019.
u 21:46

Hrvatski zakon propisuje 40 sati rada tjedno i osam sati tjedno mogućnost prekovremenog rada. To je ono što bi liječnici radili. Puno radno vrijeme. Nema nikakvog štrajka, kaže Krešimir Luetić

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić komentirao je odluku Vrhovnog suda koji je odlučio kako liječnici imaju pravo na plaćene dodatke i kod obračunavanja prekovremenih sati rada.

– Presuda Vrhovnog suda velika je pobjeda prava, zakona i liječnika. Kolege koji su tužili, oni će dobiti novac ovisno o dinamici samih presuda. Također on ovisi od suda do suda, no bojim se da je iznos manji nego je rekao ministar i da iznos sigurno neće dosegnuti niti 800 milijuna kuna – rekao je Luetić za Dnevnik Nove TV.

Odgovorio je i na pitanje što s onima koji nisu tužili.

– Kolege koji nisu tužili, oni mogu čekati reakciju Ministarstva i Vlade, na način da im se ponudi vansudska nagodba ili ako to izostane isto krenuti putem tužbe. Nadam se da će Vlada i Ministarstvo spoznati važnost vansudske nagodbe. Imamo veliki broj liječnika koji nisu tužili, a zaradili je novac. Imamo i 2019. koja većinom nije utužena, a pogrešno je obračunata – rekao je.

Napominje kako bi bez prekovremenih sati došlo do kolapsa zdravstvenog sustava.

– Ne radi se o bojkotu, već se radi o usklađivanju rada liječnika sa zakonom. Hrvatski zakon propisuje 40 sati rada tjedno i osam sati tjedno mogućnost prekovremenog rada. To je ono što bi liječnici radili. Puno radno vrijeme. Nema nikakvog štrajka. Puno radno vrijeme i osam sati prekovremenog rada. Trenutno, koliko se radi prekovremeno, radi se o protuzakonitom radu. S toga je zakon koji tražimo nužnost kako bi se ozakonio ovakav rad – kazao je.

Upozorio je io na odlazak mladih liječnika.

– Velik je broj odlaska mladih liječnika iz Hrvatske bez i dana radnog staža u Hrvatskoj. Vidi se eksponencijalni rast. Od 2013. godine do 2019. godine. Zadnje dvije godine veliki broj mladih kolega napušta Hrvatsku, hrvatski zdravstveni sustav, bez da su uopće pokušali raditi u njemu – kaže Luetić.

Komentara 9

RI
rimac444
00:51 12.12.2019.

Liječnicima treba zabrniti prekovremeni rad i odrediti normativ. Kriminal je da jedan liječnik dnevno u bolnici u Čakovcu napravi 3 ultrazvuka, ili da na jednom RTL odjelu u Vinogradskoj bolnici 30 profsora, primarijusa, specijalista obave 3 operacije dnevno pod izgovoromm da nema anaesteziologa. Previše je takvih primjera, zato treba privatizirati zdravstvo.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
08:05 12.12.2019.

Kad se uzme u obzir da svaki liječnik u prosjeku radi 500 prekovremenih sati, to su još dva i pol mjeseca godišnje. Odnosno, kao da ih radi 25% više, s tim brojkama na samom vrhu EU-a po broju liječnika naa na 100.000 pacijenata. A imamo liste čekanja od godinu-dvije. Ergo, cijeli sustav je trul. O ne-liječničkom osoblju da i ne govorim. Nama treba kompletni reset. Od 65 bolnica, njih najmanje 20 moraju biti mini bolnice s četiri-pet odjeljenja. Nekoliko regionalnih centara i četiri KBC, koja su bogomdana locirana u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu. Osim toga, sve što nije core business treba ići u outsourcing. Head-management treba voditi sve bolnice i dogovarati tarife s HZZO-om. Država bi se trebala samo uključiti u zakonodavnom smislu. Što bi značilo, da treba uvesti plaćanje osiguranja do smrti, kao što je u bogatoj Njemačkoj slučaj. Nitko ne može biti bez osiguranja a nitko ne može biti izuzet od plaćanja. Znači, ako si socijalni slučaj, socijalna blagajna preuzima teret osiguranja. Ako si nezaposlen, agencija za rad plaća, ako ne dobivaš novac od agencije, onda se sam moraš osigurati.

MA
MarkoMaras
04:20 12.12.2019.

Kaže on: bez prekovremenih došlo bi do kolapsa zdravstvenog sustava. A ja kažem: zašto ne? Kolabirajte konačno! Ovaj je sustav ionako neodrživ. Bolje da se što prije uruši pa da se onda gradi na drugim temeljima, nego da umire desetljećima i pritom nas skupo košta, kao brodogradilišta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije