Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajni dokumenti

Nelegalno slušali Jadranku Kosor?

jadranka Kosor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma, Tea Romić
06.11.2013.
u 18:15

Sanaderova obrana nije objasnila kako je došla u posjed tajnog dokumenta

Je li netko i, ako jest, tko je i u čije ime nelegalno nadzirao telefonsku komunikaciju Jadranke Kosor u vrijeme dok je bila premijerka, pitanje je koje se nametnulo nakon onog što se danas dogodilo u nastavku suđenja za aferu Fimi media.

Sanader ga pokazivao

Naime, Čedo Prodanović, branitelj Ive Sanadera, tražio je da u sudski spis uđe analitička obrada podataka, koju je, kako je kazao Prodanović, napravilo Ravnateljstvo policije istražujući kako informacije iz slučajeva vezanih uz Ivu Sanadera, u vrijeme dok su se protiv njega vodile istrage, cure u javnost. Taj je dokument Sanader svojedobno pokazivao novinarima, tvrdeći da je to dokaz o navodnim bezbrojnim telefonskim kontaktima Mladena Bajića i pojedinih novinara, a novitet je u cijeloj priči činjenica da je Prodanović, obrazlažući svoj zahtjev, kazao i da su u tom dokumentu i kontakti između Jadranke Kosor i tužiteljstva te drugih osoba. Iz onog što je Prodanović u sudnici govorio dalo se razabrati da nije riječ samo o analizi izlista telefonskih kontakata J. Kosor nego i o sadržaju razgovora i SMS-poruka koje je J. Kosor, kako tvrdi Prodanović, izmjenjivala s tužiteljstvom te drugim osobama. I tu nastaje problem, jer dok policiji za analizu izlista nečije telefonske komunikacije nije potreban sudski nalog, za sadržaj telefonskih razgovora i sadržaj SMS-ova jest. Ako takvog naloga nema, riječ je o nezakonitom prisluškivanju, bez obzira na to o kome je riječ. Ako je meta takvih nelegalnih rabota osoba koja je bila premijerka, onda to upućuje da je riječ o vrlo ozbiljnom ne problemu, nego skandalu koji implicira da ne postoji nikakva kontrola nad obavještajno-paraobavještajnom zajednicom.

Dodatni je problem što ni Sanader ni njegova obrana nisu objasnili kako su došli u posjed dokumenta koji ima oznaku tajnosti, koji nema potpis ni pečat osobe koja ga je izradila te čiji je nastanak svojedobno istraživalo Ravnateljstvo policije utvrdivši, među ostalim, da se nastanak tog dokumenta pokušao prikriti.

Kosor traži istragu

Da nije riječ o sasvim čistim poslima, dalo se naslutiti i iz Prodanovićevih odgovora na novinarske upite nakon što je sudsko vijeće taj dokument odbilo uvrstiti u spis. Upitan da objasni o čemu je točno riječ, Prodanović je kazao da ne može javno govoriti o sadržaju dokumenta koji je tajan. Na upit je li riječ o izlistima telefonskih razgovora ili sadržaju telefonske komunikacije, Prodanović je odgovorio: – I jedno i drugo. Iz tog se odgovora može zaključiti da je netko nelegalno nadzirao telefonsku komunikaciju J. Kosor, a hoće li se ta crtica sa suđenja pretvoriti u novi policijsko-obavještajno-pravosudni skandal, tek će se vidjeti. J. Kosor na tu je temu kazala: – Prvi put čujem za postojanje takvog dokumenta i jako ću se potruditi da doznam istinu o tome. Ako je točno da postoji takav dokument iz vremena dok sam bila predsjednica Vlade, onda to znači da sam neovlašteno praćena i prisluškivana pa se to svakako do kraja mora izvesti na čistac.

>> Odvjetnik HDZ-a: USKOK je odredio ishod izbora!

Komentara 20

FR
franjo1971
19:43 06.11.2013.

A prebogate i bahate ŽUPANICE I ŽUPANE , i još su kumovi i kume Slinića , jel smije netko njihovu imovinu barem provjeriti !

PE
Pemac49
19:27 06.11.2013.

Jesmo Drzava u 3 PM sami sebi pravimo Reklamu !Kud smo jadni sami od sebe sad cemo pokazat cijelom svjetu da biramo idiote u Vladu dozvolimo im daKRadu i lazu sve oko sebe i nakraju ih strpamo u Zatvor iZatvor i tamo ih njegujemo i sad mozda jos Sanader bude oslobodjen avas Narode ko je...

VI
viki6911
19:29 06.11.2013.

Ako je i netko nadzirao JK onda su to očigledno morali bit njezini iz HDZ-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije