Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUTROS NOVI POTRES

Njemačka, Francuska i Austrija poslale novu pomoć Hrvatskoj, stižu kontejneri za stanovanje, madraci...

Posljedice potresa u Petrinji
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
14.01.2021.
u 13:17

šteta je u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljena na 33.602 objekta, od kojih su statičari obavili pregled na njih 15.647

Oko 7.45 sati novi potres zatresao je područje Petrinje, a tijekom noći zabilježeno je još nekoliko manjih potresa.

13:00 – Njemačka, Francuska i Austrija poslale su Hrvatskoj dodatnu pomoć nakon razornog potresa -  vreće za spavanje, kontejnere za stanovanje, rasvjetne sustave i madrace, priopćila je u četvrtak Europska komisija. Ta pomoć je već na putu prema Hrvatskoj ili će krenuti u sljedećih nekoliko dana, navodi Komisija. Osim ovoga, Slovenija je 11. siječnja poslala dodatne kontejnere za stanovanje.

Hrvatska je nakon razornog potresa na području Petrinje, Gline i Siska 29. prosinca 2020. aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu i zatražila zimske šatore za 6 – 8 osoba, svjetiljke sa zaštitom od PVC mreže (unutarnje), rasvjetne balone / tornjeve za osvjetljenje, električne grijače, sklopive krevete, vreće za spavanje i kontejnere za stanovanje. Većina pomoći stigla je u roku od 24 sata nakon potresa.

"Još jednom bih želio zahvaliti svim državama članicama na njihovu brzom odgovoru nakon potresa. Velika pomoć 15 država članica i jedne države koja sudjeluje u Mehanizmu civilne zaštite koji pomažu hrvatskom narodu u vrijeme kada mu je pomoć potrebna, opipljiv je primjer solidarnosti EU-a", izjavio je povjerenik za izvanredne situacije Janez Lenarčič. On je Zagreb i potresom pogođeno područje posjetio dva dana nakon potresa.

9:25 – Prema jutrošnjim informacijama Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, šteta je u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljena na 33.602 objekta, od kojih su statičari obavili pregled njih 15.647.

Crvenu naljepnicu zbog oštećenja dobilo je 2107 objekata, a zbog vanjskih utjecaja koji se mogu otkloniti 187 objekata. To je 77 objekata više nego jučer. Privremeno neuporabljivo do detaljnog pregleda je 1660 objekata, a hitne intervencije potrebne su na dodatnih 1988 objekata koji se također ne mogu koristiti.

Bez oštećenja su 410 pregledana objekta, a tzv. zelenu naljepnicu dobilo je nešto više od 9295 objekata.

9:00 – U pomoć zdravstvenim djelatnicima iz Siska i Petrinje priskočili su i djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ iz Zagreba.

– Kolegama koji rade u mikrobiološkom laboratoriju u potresu je stradala oprema koja im je neophodna za svakodnevni rad. Ono što im je u ovom trenutku neophodno mikrobiološke su podloge. U dogovoru s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, Nastavni zavod donirao je mikrobiološke podloge u količini od 1780 komada. Ta je količina dostatna za mjesec dana rada – rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Zvonimir Šostar.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ zdravstvenim djelatnicima iz Siska i Petrinje već je poslao donaciju zaštitne medicinske opreme. Sa NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ u Opću bolnicu „Ivo Pedišić“ u Sisku krajem prošle godine stigle su svijetloplave i tamnoplave uniforme za medicinske sestre i tehničare, zaštitna oprema za medicinsko osoblje, antiviralna odijela te viziri i rukavice.

8:45 – Seizmografi seizmološke službe RH objavili su kako je potres s epicentrom kod Petrinje bio magnitude  3.2 prema Richteru, a zabilježen je jutros u 7 sati i 46 minuta. Intenzitet u epicentru bio je IV stupnja EMS ljestvice.

EMSC je pak objavio da je bio magnitude 2,9 prema Richteru.

8:00 – Prema podacima EMSC-a, potres je bio jačine 2,9 po Richteru s epicentrom 18 kilometara zapadno od Siska. 

A tijekom noći zabilježeno je nekoliko manjih potresa u blizini Siska. Oko 3 sata ujutro potres jačine 2,1 po Richteru bio je 26 kilometara zapadno od Siska, piše EMSC, a osjetio se i u Velikoj Gorici i Petrinji. 

– Osjetilo se kratko ljuljanje kreveta – napisao je stanovnik Velike Gorice na stranici EMSC-a, dok je stanovnik Petrinje napisao da ga je potres probudio. 

Nešto prije 5 sati zabilježen je još jedan, manji potres jačine 1,1 prema Richteru u blizini Jastrebarskog i Velike Gorice

– Čudan zvuk, ali nisam osjetio da se trese – napisao je jedan korisnik. 

Ključne riječi

Komentara 34

DU
Deleted user
09:25 14.01.2021.

HDZ je rak Hrvatske- Kutle će zbog zastare biti oslobođen i dobiti će za svoj bijeg u Bosnu oko 16 mil kuna, nadalje Petek izlazi iz zatvora i cijela istraga pada u vodu radi istog manevra kao i kod Fimi medije, optuženik nije imao pravo na očitovanje žalbe i time su im narušena prava i postupak pada kao i Fimi medija! HDZ je ubio svo poštenje!

KA
karinmedaje
13:47 14.01.2021.

jel istina da je radio banovina srpski radio koji je poznati po srpskom turbo folku?

Avatar sadmitrebato
sadmitrebato
13:42 14.01.2021.

banija a ne banovina, to je tuđman izmislio kao što je za dalmaciju izmislio južna hrvatska, za dinamo croatia itd...sve karte prije 1990 imaju banija a ne banovina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije