Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA PATRIA

Neki su nostalgični prema NDH, smješta mi obavještajno podzemlje

mesić
Screenshot HRT
Autori: rr/VLM, ba/VLM
06.10.2013.
u 14:14

Mesić je odbacio optužbe da je za mito sudjelovao u namještanju posla s Patrijom te tvrdi da nije osumnjičen

Stjepan Mesić danas je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 rekao da nije imao nikakvu ulogu u natječaju za nabavu vojnih vozila na kojem je pobijedila finska Patria, koja je pod istragom zbog podmićivanja visokih dužnosnika u više zemalja. Mesić je odbacio optužbe da je za mito sudjelovao u namještanju posla te tvrdi da nije osumnjičen.

>> Finski tužitelj: Mesić je osumnjičen!

- Pa to je jedna konstrukcija. Naime, još je Euklid rekao da, ako vas netko bez dokaza optuži, možete mu i bez dokaza odgovoriti. Ali ja ću ipak poći od dokaza. Ja nisam osumnjičen ni optužen, mene nema u nikakvoj aferi u vezi Patrije, kao što nema ni u Sloveniji Danila Türka, koji je bio vrhovni zapovjednik slovenske vojske u vrijeme nabave vozila - rekao je Mesić.

- To sve radi Ministarstvo obrane, a Ministarstvo obrane spada u Vladu Republike Hrvatske - rekao je Mesić. Dodao je kako je raspisani natječaj bio apsolutno korektan i transparentan, te da je komisija utvrdila kako je Patria bila najbolja u svim segmentima.

Komentirajući navode da je posrednike u poslu s Partijom primao u Uredu predsjednika, rekao je da Walter Wolf nije bio u njegovu uredu, a za Wolfganga Riedla je rekao da ne zna.

- Za Waltera Wolfa ja jedino znam da je u duhanskoj industriji, ali ja njega nikad nisam vidio - rekao je Mesić.

>> Finci u policijskom izvješću o Patriji spominju sedam Hrvata

Smatra da mu smještaju zato što se zalaže za tekovine antifašizma, odnosno hrvatskog Ustava.

- Javljaju se isti ovi koji mene kritiziraju od moje pojave u politici - rekao je Mesić. Odbio je navesti imena kritičara dodajući kako nije bitno tko su točno oni te da ih je lako prepoznati.

- Gjenero kaže da bih ja morao dokazati svoju nevinost. Ma valjda netko mora dokazati moju krivnju - rekao je Mesić, dodajući kako mu je samo jednom u karijeri bilo ponuđeno da primi mito, i to dok je bio predsjednik općine Orahovica, od direktora beogradske Agrobanke prije raspodjele državnog kapitala na banke u republikama.

Mesić je još izjavio da nije primio poziv Državnog odvjetništvo i otkrio da se sam javio u USKOK.

– Pretpostavljam da mi smješta obavještajno podzemlje. Hrvatskom kruži bauk revizionizma koji pobjednike iz Drugog svjetskog rata želi pretvoriti u zločince, a gubitnike u pobjednike. Puno je onih koji su nostalgični spram NDH – kazao je Mesić.

Stanje u zemlji ocijenio je vrlo teškim.

– Vlada Zorana Milanovića trebala je odmah u startu utvrditi stvarno stanje i imenovati krivca jer sad imamo situaciju da ih kritiziraju oni koji su obavili pljačku tisućljeća – kazao je Mesić. Svom negdašnjem suradniku Tomislavu Karamarku zamjerio je vezanje uz radikalnu desnicu, ističući primjer dr. Franje Tuđmana “kojemu to nije padalo na pamet”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije