Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pravilnik

Neki su krivo shvatili – tolerancija od 10 km/h i 10 posto kod mjerenja brzine ostaje na snazi

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/3
08.11.2019.
u 18:20

U Državnom zavodu za mjeriteljstvo kaže su su glavne novine to da će se mjerila brzine moći koristiti kako bi se utvrdio prolazak vozila kroz crveno svjetlo, a moći će se koristiti i za mjerenje udaljenosti između vozila.

Državni zavod za mjeriteljstvo uputilo je u javnu raspravu Prijedlog pravilnika o mjeriteljskim i tehničkim zahtjevima za mjerila brzine u cestovnom prometu, a čije su odredbe neki krivo protumačili i zaključili da se ukida odnosno smanjuje tolerancija radara i prometnih kamera na brzinu.

Ta tolerancija ili kako se službeno naziva - sigurnosna razlika iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga ona iznosi 10 posto. A ta sigurnosna razlika je navedena i u prijedlogu Pravilnika, a da ona ostaje na snazi potvrdili su nam i u Ministarstvu unutarnjih poslova.

U odnosu na sigurnosnu razliku kod mjerenja brzine u ovom prijedlogu ona je ostala ista i to do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 posto zaokružena na veću vrijednost – poručili su iz MUP-a.

U prijedlogu Pravilnika se navodi i da su granice dopuštene pogreške za mjerila brzine plus/minus 3 km/h kod brzina manjih od 100 km /h te plus/minus 3 posto kod brzina većih od 100 km /h. A to je očito neke ponukalo da zaključe kako se smanjuje tolerancija na brzinu. No te odrebe koje se odnose na baždarenje instrumenata kojima se mjeri brzina – radara, lasera... navedene su i u postojećem Pravlniku.

A što je novo u prijedlogu Pravilnika koji je trenutno u javnoj raspravi u odnosu na postojeći Pravilnik o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnom prometu? U Državnom zavodu za mjeriteljstvo kaže su glavne novine to da će se mjerila brzine moći koristiti kako bi se utvrdio prolazak vozila kroz crveno svjetlo, a moći će se koristiti i za mjerenje udaljenosti između vozila.

A prolazak kroz crveno svjetlo, navodi se u prijedlogu Pravilnika, utvrđuje se na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije. Prolazak kroz crveno svjetlo pri tome se dokumentira dvjema fotografijama. Prva fotografija pokazuje vozilo prije označene zaustavne linije, dok druga fotografija pokazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu. Pozitivna pogreška od 0,5 sekundi uzimat će se u obzir prilikom utvrđivanja prolaska vozila kroz crveno svjetlo, a ona se odnosi na vrijeme uključivanja crvenog svjetla, i u korist vozača.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Udaljenost između vozila pak određivat će se na temelju izmjerene brzine prvog i drugog vozila, te na temelju vremena koje je potrebno drugom vozilu koje se vozi iza prvog da pređe točku na kojoj je izmjerena brzina prvog vozila. I udaljenost između vozila dokumentirat će se dvjema fotografijama. Svaka fotografija prikazivat će brzinu vozila, međusobnu udaljenost i vremenski žig. A kada se bude utvrđivala udaljenost između vozila, uzimat će se pozitivna pogreška u korist vozača i to četiri metra pri brzini drugog vozila do 100 km/h i četiri posto izmjerene udaljenosti vozila pri brzini drugog vozila iznad 100 km/h.

Promjene se predlažu radi usklađivanje propisa s novim tehnologijama i zahtjevima sigurnosti sudionika u prometu, kao i radi usklađivanja predmetnog propisa s odredbama Zakona o mjeriteljstvu – objašnjavaju u Zavodu i dodaju da je usklađivanje tehničkih i mjeriteljskih zahtjeva za mjerila brzine u skladu sa preporukama Međunarodne organizacije za zakonsko mjeriteljstvo (OIML).

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Sigurnosni razmak između vozila na autocesti definiran je izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su stupile na snagu 1. kolovoza ove godine. On između vozila na autocesti, ako se vozi najvećom dozvoljenom briznom iznosi dvije sekunde, a ako se vozi u koloni najmanje jednu sekundu. Kazna za nepoštivanje sigurnosnog razmaka je 2000 kuna. Kazna pak za namjerni prolazak kroz crveno svjetlo povećana je na 10 do 20 tisuća kuna.
 

Komentara 28

HO
horton
22:29 08.11.2019.

2000 kuna za nepoštivanje razmaka??? Ako nisam krivo shvatio da dvije sekunde na autocesti pri 130 kmh predstavljaju 70 metara, to je suludo. To znači da od vozila ispred sebe morate biti udaljeni otprilike 14-18 automobila. Ako ste bliže, plaćate trećinu hrvatske prosječne plaće.

VU
Vukefendija
20:09 08.11.2019.

znači ovako, ako danas napišem članak o tome da nema više "Ice gela" za bolno koljeno bez recepta, a već sutra da me netko krivo shvatio, hoću li dobiti posao u Večernjaku?

DU
Deleted user
21:43 08.11.2019.

Država je fascinantno učinkovita i kreativna u naplati poreza i kazni . Još kad bi takva bila u pronatalitetnoj politici i poticanju mladih u zasnivanju obitelji i zapošljavanju nitko se nebi bunio zbog ovih harača.(jer oni to i jesu)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije