Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga splitski potrošač

Neki plaćaju 4,62 kune, a neki 48 kuna: Pokrenuta peticija za drugačiji obračun računa

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
28.05.2020.
u 07:59

U Udruzi tvrde kako je fiksna vodna naknada u računu za potrošenu vodu netransparentna kao i svrha zbog koje je uvedena

Više od 450 članova Facebook grupe “Bez paušala za javne i ine usluge” iniciralo je potpisivanje peticije kojom se traži da davatelji javnih usluga počnu obračunavati i naplaćivati usluge prema potrošnji, kaže Ante Tičić, dopredsjednik udruge Splitski potrošač. Smatraju kako proizvodi i usluge koji se utvrđuju paušalno neke subjekte stavljaju u povoljan, a druge u nepovoljan položaj na tržištu. 

Peticija pod nazivom “Obračun i plaćanje javnih usluga prema potrošnji, a ostala javna davanja prema ostvarenom prihodu” upućena je Vladi Republike Hrvatske, a objavljena je i može se potpisati na internetskoj stranici.

U udruzi Splitski potrošač tvrde kako je fiksna vodna naknada u računu za potrošenu vodu netransparentna kao i svrha zbog koje je uvedena. Muči ih što se fiksna vodna naknada jako razlikuje od grada do grada. Prema Zakonu o vodnim uslugama, to su djelatnosti od općeg interesa i obavljaju se kao javna služba, a pružaju pod nediskriminacijskim i socijalno priuštivim uvjetima, pišu 24sata

No u otvorenom pismu Vijeću za vodne usluge pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike s kraja 2018. godine, splitski je potrošač pisao kako su je kućanstva u 13 hrvatskih gradova plaćala manje od 10 kuna na mjesec. U većini gradova bila je između 10 i 20 kuna, ali u nekima i više od 30 kuna.

"Najniža fiksna vodna naknada je 4,62 kune, a najviša 48", upozoreno je te preporučeno Vijeću za vodne usluge da zatraži analizu stvarnih troškova kojima se opravdavaju iznosi.

U peticiji se navodi kako paušal za usluge gospodarenja komunalnim otpadom nema utemeljenja u Zakonu, da je nepoštena naplata nestandardne usluge u opskrbi električnom energijom plinom neovisno od potrošnji, ali i da je plaćanje RTV pristojbe neovisno o gospodarskim mogućnostima kućanstva suprotno članku 51. Ustava.

Smatraju i da su nepoštene naplata boravišne pristojbe neovisno o vremenu i količini obavljene turističke usluge iz podataka e-Vizitora i položaju na tržištu, kao i naplata poreza privatnim iznajmljivačima po krevetu iz rješenja, a ne po prihodu.

"Tražimo i da se ostala davanja, porezi, pristojbe i članarine obračunavaju prema prihodu, odnosno gospodarskim mogućnostima", kaže Ante Tičić.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
08:38 28.05.2020.

Plaćanja nekakvih izmišljenih paušala npr.el.energija 19,66 kn komu ili čemu? Ali tko se bavi lopovštinom dati će brzi odgovor!! Za sto paušal odnosno na stotine tisuća građana daje nekom direktno u džep svaki mjesec 19,66kn paušala. Lopovština?ili što?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije