Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VALORIZACIJA PRVOGA PREDSJEDNIKA
Povratak na članak

Nekad ih je bilo 15-20%. Koliko ih danas ne voli ni Tuđmana ni Hrvatsku

Propaganda je oblikovala našu predodžbu o hrvatskom vođi - piše u političkoj biografiji Franje Tuđmana James J. Sadkovich, neovisni američki povjesničar.

Komentari 197

Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
20:01 30.05.2020.

Tuđman je ostvario sve svoje političke ciljeve, s najmanje moguće žrtava i razaranja, u svijetu koji mu nije bio sklon, a i u samoj Hrvatskoj je imao puno prepreka. Respekt!!!!

VL
BE
Beskucnik
19:51 30.05.2020.

Tudman je unatoc greskama zasluzan za stvaranje drzave i uspjesno voden rat ,nakon toga on je bio terminalno bolestan ,krivnju za katastrofalnu pretvorbu ,snose drugi ,20 i vise godina njega nema ,sta se to promijenilo od konfuznih ratnih godina ?Too nije njegova krivnja ,ono sto je trebao ,to je dobro obavio ,zapravo je pravo cudo da smo dobili rat kraj ovolikih izdajnika

VL
ST
stric22
19:51 30.05.2020.

.... otac Neovisne Države Hrvatske...

VL
Avatar Damating
Damating
19:57 30.05.2020.

Neupitno pozitivno mjesto u Hrvatskoj povijesti. Onima koji mrze Hrvatsku, ni tito nije dobar jer nas nije dovoljno pobio.

VL
WA
walker
19:54 30.05.2020.

Predsjedniče Republike Hrvatske, g. Zorane Milanoviću, čestitam Vam Dan državnosti! Vjerujem da ste osobito danas ponosni na nasljeđe prvog hrvatskog predsjednika, Oca domovine dr. Franje Tuđmana. Neka nam živi vječna i jedina Hrvatska!

VL
LL
lijepa_li si
21:05 30.05.2020.

najveći muž u hrvata. nikad ga narod zaboravit neće.

VL
DE
Demigodessnixie
20:17 30.05.2020.

Jakovina "ugledni povjesnicar" 😂😂😂

VL
DU
Deleted user
21:22 30.05.2020.

25 % stanovnika hrvatske ne podnose hrvatsku drzavu i mrze i blate dr.Franju Tudjmana ...uglavnom je to tzv.lijevi spektar politckog miljea i glasaci koji su uz njih.....

VL
Avatar comparator
comparator
22:53 30.05.2020.

Od političara velikog kalibra poput Tuđmana koji uspije nešto promijeniti u kolotećini svjetske močvare uvjek su u žiži prijepora i često žrtve političkih optužbi bez imalo konkretno potvrđenih činjenica o njihovoj krivici o posljedicama njihovog djelovanja .Tuđman je stvaratelj državee i kao prvi državnik zbog tih zasluga ujedno žrtva uspavane stereotipne politike kojoj svaki poremećaj njenog sna smatra zločinom. No upravo zato što je znao gdje mora stati da ne pretjera ,njegova politika zaslužuje izuzetnu pažnju. On je uspio iskoristiti trenutak povijesti koji se događa možda jednom u povijesti ili nikada da bi na političku scenu doveo vjekovni san Hrvata za vlastitim priznanjem. Ni jedan čovjek u Hrvatskoj ne može požaliti za tom pobjedom jer bi svaki drugi ishod izazvao nevjerojatnu dugotrajnu katastrofu i krizu na ovom našem teritoriju. Oslobođenje od ropstva i izlazak iz mrske tvorevine nasilno stvorene prošao je zapravo s puno manje žrtava nego da do priznanja nije došlo i tu je Tuđman odigrao maestralnu ulogu. Šteta što lideri drugih stranaka nisu pomagali u gradnji države već ju dodatno opterećivali ideološkim bitkama i od relativno industrijalizirane zemlje napravili državu ovisnu o uvozu hrane i proizvoda koje smo i sami mogli proizvoditi. Cjelinu Tuđmanove vladavine teško je ocijeniti odvojenu od tih ekonomskih promašaja i zbivanja koja su bila predvidljiva ali ga od toga amnestira njegovo nepoznavanje ekonomske struke i koju je prepustio bivšim kom liderima.

VL
KA
Kamera
23:04 30.05.2020.

Tvrtko Jakovina ugledan povjesničar? Dobar vic.

VL
FR
franc251
20:50 30.05.2020.

"Nekad ih je bilo 15-20%. Koliko ih danas ne voli ni Tuđmana ni Hrvatsku" Koji ono sdp ima postotak glasova?

VL
Avatar Idler
Idler
20:10 30.05.2020.

Jedino se sa zadnjom rečenicom ne slažem, a Franceku naklon do poda. Jedini mu je grijeh kaj je neke njegve suradnike trebalo cipelom nabit vu rit !!!

VL
KA
karlodrago
20:25 30.05.2020.

Tvorca Hrvatske Tuđmana i Hrvatsku nevole SDP-ovi simpatizeri ili bolje rečeno jugotitopartizani.

VL
DU
Deleted user
22:12 30.05.2020.

Ima ih otprilike jednako kao i onda, kad bi svi građani izlazili na izbore kao 90-ih tzv. "ljevica" ne bi nikad prešla 20% potpore na izborima

VL
ST
stefj
21:45 30.05.2020.

Tuđman je zaslužan za samostalnost Hrvatske, i za to što je Hrvatska ostala u komadu. Vjerojatno mu je jako pomoglo što je bio povjesničar i što je proučavao međunarodne odnose... Balansiranje između diplomacije i rata, pravovremeni potezi doveli su i do međunarodnog priznanja i do oslobođenja. Da li je moglo bolje? Možda, no da je moglo biti i puno, puno gore, to stoji. Zapravo je bila puno, puno veća vjerojatnost da sve završi katastrofalno za Hrvatsku...

VL
MA
Maiden
20:24 30.05.2020.

Ugledni povjesničar Tvrtko Jakovina...gadite mi se i da volim Hrvatsku i pokojnog predsjednika a sve vas koji mi budu lupali minuse iskreno žalim, vas i vaše vrijednosti. Nemojte mi sada o politici, razlučite politiku i osjećaj pripadnosti prema narodu i državi. Jedino a to je svima vama što lupate minuse zajedničko je da ste biljke, niste vi ni jugosloveni, sdepeovci, vi ste ništa, ogorčena osoba nesposobna za bilo šta drugo pa svoje frustracije liječite na ovakav način!

VL
ER
EroK
02:01 31.05.2020.

Prvi Predsjednik RH, dr. Franjo Tuđman je napravio svjetsko čudo! Bez suglasnosti svjetskih moćnika i bez ikakve pomoći saveznika (kojih nije ni imao, osim Svetog Oca Ivana Pavla II. i njegove moralne podpore) bez oružja, bez vojske, bez novca i Banaka koje su perthodno opljačkane od državnih organa, kao i oružja teritorijalne odbrane, ali sa embargom na oružje i krunicama oko vrata, pobijediti treću europsku vojnu silu (JNA) od njene agresije i stvoriti državu priznatu od cijelog svijeta i primljenu u NATO savez i EU! Neki rekoše, kako je trebao dobiti Nobelovu nagradu iz kemije, jer je od šljama i ljudskog izmeta, uspio napraviti državu!

VL
NE
Neonacionalist
21:32 30.05.2020.

Treba uzesti u obzir da je Hrvatsku kao samostalnu državu bilo izuzetno teško stvoriti zbog izrazito nepovoljnih povijesnih okolnosti . Primjerice nisu postojale nikakve šanse za to nakon 1.svj.rata ili je tada eventualno mogla biti stvorena ali veoma ozbiljno teritorijalnolno osakačena nakon šta bi se namirili Srbija i Italija kao ratni pobjednici kojima bi se svakako išlo na ruku , pa recimo Mađarska je ostala bez 2/3 teritorija a teško da bi i Hrvatska prošla bolje da se išlo pošto -poto na to , uostalom tada su prevagnule hrvatsko-srpska koalicija od prije još na vlasti i projugoslavenske snage . Potom prva prava prilika za formiranje hrvatske države se ukazala 1941. nakon što je propala Kralj.Jugoslavija ali na način da smo veliki dio obale morali ustupiti Talijanima i da je tzv.NDH zapravo uspostavljana kao talijansko-njemački protektorat sa zapravo znatno ograničenom suverenošću , no njen opstanak je ionako bio vezan za sudbinu Njemačke te je dakle bila osuđena na propast a Saveznici su odlučili obnoviti Jugoslaviju tako da za neki spas NDH prelaskom u saveznički tabor nije bilo izgleda no ipak je Titova Jugoslavija uspostavljena kao federalna država unutar koje je bila i SRH dakle stvoreni su okviri na temelju kojih je HR uspjela pod Tuđmanovim vodstvom ostvariti konačnu neovisnost , da je druga Juga bila unitarna država to bi zntno teže išlo a kamoli da su umjesto komunista vlast preuzeli izbjegla vlada u Londonu i Dražini četnici .

VL
Avatar jeremija1
jeremija1
00:10 31.05.2020.

Kad "ugledni" Jakovina ili "ugledni" mu kolega Klasić nekoga ogrde onda možeš biti siguran da je oklevetana osoba vrlo kvalitetna i da je bila na pravom putu.

VL
DJ
DjD
22:13 30.05.2020.

Tuđman ima jedan neoprostiv krimen koji mu dio ekipe nikad neće oprostiti. Najzaslužniji je za nastanak Hrvatske.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.