Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studenti o novom domskom redu

'Neka pisci novih pravila po njima žive bar mjesec dana'

Nova pravila u studenskim domovima
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/11
03.02.2018.
u 13:06

Mala kuhinja s jednim štednjakom na katu nije dovoljna za sve studente, a sušenje rublja u sušilici je preskupo, kažu u “S. Radiću”

Bez kuhala za vodu u sobama i bez sušenja rublja na hodnicima – te su dvije zabrane među studentima koji žive u studentskim domovima odjeknule poput bombi.

Propisani novi pravilnik o domskom redu, kojim su utvrđena prava, obveze i zabrane studenata za boravka u studentskim domovima, od popularne “Save”, ali i ostalih zagrebačkih domova stvorit će, upozoravaju tako studenti, sterilne utvrde u kojima će im se životne navike znatno promijeniti.

Jedno sušenje 10 kuna!

I dok pravilo o neograničenim kontrolama soba nikome od njih ne smeta, kao što im ne smeta ni zabrana televizora u sobama, smeta im što je domski hodnik jedino mjesto na kojem su do sada mogli sušiti svoju odjeću, barem besplatno, a sad ne mogu ni tu. Naime, u sklopu doma studenti na raspolaganju imaju i perilice i sušilice, ali njihovo korištenje košta – jedno pranje 15, sušenje 10 kuna.

– Studentski dom nije mi privremena adresa na koju svratim nekoliko sati u danu. Ovdje živim, studentski dom sada mi je kuća. Što da radim ako ne smijem imati kuhalo za vodu ili ako ne mogu osušiti odjeću? – kaže 20-godišnja Josipa, kojoj je ovo druga godina boravka u domu. Da bi po istim tim pravilima autori novog domskog reda trebali pokušati živjeti barem mjesec dana, mišljenje je 20-godišnje Matee Samaržije. Uvjerena je, kaže, da bi nakon toga pravilnik brzo bio izmijenjen.

– Jednostavno ne vidim razliku između držanja kuhala u sobi i kuhala u kuhinji. Tako da ne razumijem zašto bi to bilo zabranjeno. Naročito kada kuhalo imaju gotovo svi jer im je nužno – kaže. Da bez kuhala u sobi ne može zamisliti svoju svakodnevicu, potvrđuje i 21-godišnja Andrea Južnić, kojoj je ovo četvrta godina života u domu.

Tuluma će uvijek biti

– Mala kuhinja s jednim štednjakom koja je na katu nije dovoljna za sve studente. Kuhalo je nužno jer je voda puna kamenca, uostalom tko zna kada bismo došli na red da si idemo jedno po jedno kuhati kavu. Mislim da je svatko od nas toliko odgovoran da će kuhalo isključiti iz struje nakon uporabe – kazala je Južnić.

Da su sobe premale za sušenje odjeće, kažu 24-godišnji studenti Petar i Antonio koji zajedno imaju deset godina domskog staža.

– Pravila su potrebna i ne smetaju mi, ali ovo oko sušenja rublja je problematično jer jednostavno nemamo gdje sušiti robu. Baš zato mislim da je novi pravilnik prestrog – kazao je tako Andrija Čaldarević (19), inače student Kineziološkog fakulteta. Sva ostala pravila studenti podržavaju, pa čak i ono da im za svakog gosta treba suglasnost cimera. Kažu da nije cilj da jedni drugima smetaju. A zabrana tuluma?

– Tuluma će uvijek biti – zaključili su studenti.

Komentara 5

KK
klara.kos.73
13:24 03.02.2018.

jedino mi nije jasno"tuluma će uvijek biti" . Idi tulumariti u grad , park ili ih vodi svojim roditeljima. Dom je za stanovanje, spavanje i učenje. Teško će netko učiti u sobi pokraj ako ekipa u susjednoj sobi tulumari. Dakle tko hoće učiti treba ići u privatni najam stana i plaćati skuplju verziju. a porezni obveznici će financirati ljubitelje tuluma..Mislim da je ovdje netko pobrkao lončiće.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
05:37 04.02.2018.

Ujutro, nakon umivanja i pranja zubi, moraju grupnoi izmoliti ocenas za uspjesan dan. Prije izlaska iz doma, kad prolaze pored kapelice, moraju se prekriziti i pokleknuti. Navecer prije spavanja moraju izmoliti na glas Andjele moj mili. Nedjeljom obavezno na misu kod patera Ike, ispovjed i pricest. Oni koji vikendom idu doma, moraju donijeti potvrdu od svog zupnika da su bili na misi, ispovjedili se i pricestili. Amen.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
14:36 03.02.2018.

Znam da je problem kad se navike treba lišiti, ali.... da dođe do požara i netko strada, onda bi prvi studoši napali upravu koja radi njihove sigurnosti poduzima određene mjere. Nadalje, mislim da ste postali i pomalo zahtjevni... za tu siću koju plaćate dom imate vrhunski komoditet... a to vam omogućuju između ostalih, i građani koji žive u lošijim uvjetima od vas a o prehrani da ne govorim... ali ipak izdvajaju. Hoćete komoditet - odite u podstanare pa tamo pametujte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije