Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove uputnice

Nejasan dopis Ministarstva izazvao kaos u bolnicama

Dario Nakić, ministar zdravlja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
11.07.2016.
u 07:00

Zbog svih nedoumica postupa se različito po županijama što znači diskriminaciju pacijenata – tvrde u KoHomu

Dopis o promjeni načina izdavanja uputnica koji je ministar zdravlja dr. Dario Nakić uputio bolnicama još je jedna od promašenih odluka tehničkog ministra zdravlja, koji kao da nikada nije radio u zdravstvu, i to na štetu pacijenata, poručila je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom) Vikica Krolo.

Obiteljskim liječnicima nije jasno zašto ministar Nakić minira model upućivanja koji je osmišljen da pacijentima olakša obradu, bez nepotrebnog šetanja po nove uputnice za pretrage i preglede koje indicira bolnički liječnik.

– Nejasne upute poslane bolnicama oko propisivanja C1 uputnice izazvale su potpuni kaos u većini hrvatskih bolnica, koje su prestale propisivati interne uputnice, pa i one za tri kontrole nakon bolničkog liječenja. Zbog svih nedoumica postupa se različito po županijama što znači diskriminaciju pacijenata – govori dr. Krolo.

Prednosti novog modela upućivanja koji je uspostavljen unazad nešto više od godinu dana za pacijente su goleme, ističu u KoHomu, a ujedno su i u skladu sa europskom praksom, prema kojoj se pacijent koji je jednom upućen na sekundarnu razinu zdravstvene zaštite ne vraća obiteljskom liječniku do potpuno završene potrebne obrade.

– Zahtijevamo da se već izdane uputnice prihvate kako se pacijenti ne bi vraćali po nove uputnice i njihova obrada odugovlačila mjesecima, a obiteljski i bolnički liječnici radili dvostruki administrativni posao. Zahtijevamo i da se novi model upućivanja nastavi provoditi – poručuje KoHom.

U HZZO-u kažu da su zatražili dodatna objašnjenja od Ministarstva zdravlja za već izdane uputnice i naručene pacijente s obzirom na to da vrijede 180, odnosno 365 dana.

Ministar Nakić pak ponavlja da se uputa odnosi na interno upućivanje od bolničkih specijalista jedne djelatnosti u drugu, da obiteljski i dalje upućuju na ciljan specijalistički pregled, a da je smisao približiti pacijenta obiteljskom liječniku.

>> 'Bolnički sustav stvara 1,2 milijarde kuna duga godišnje, reorganizacija je neophodna'

Komentara 15

BO
bozzo147
07:40 11.07.2016.

Ova tehnička vlada uzima si pravo koje joj zakoni ne dozvoljavaju

Avatar Klodi
Klodi
08:24 11.07.2016.

Da je znao svoj posao ne bi ostavio zadarsku bolnicu sa 120 milijuna duga.

OS
osica
11:34 11.07.2016.

" ..... da je smisao pacijenta približiti obiteljskom liječniku ...", ovo je ravno otkriću Amerike".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije