Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijavljen 34-godišnjak

Nedozvoljena uporaba osobnih podataka građana o kršenju samoizolacije

online, kupovina
03.04.2020.
u 10:39

Tako je u razdoblju od 20. do 24. ožujka 2020. godine putem e-mail servisa čiji se serveri nalaze u SAD-u, odaslano pedesetak e-mailova Ministarstvu unutarnjih poslova s prikupljenim osobnim podacima građana.

Policija 34-godišnjaka iz Čakovca sumnjiči za kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka. U utorak 17. ožujka on je preko ovlaštenog registra domene privatnog trgovačkog društva iz Varaždina registrirao internetsku domenu za prikupljanje podataka od građana o kršenju izrečenih mjera samoizolacije.

- Spomenutu domenu registrirao je u ime privatnog trgovačkog društva iz Zaprešića i na taj način aktivirao sustav prikupljanja, obrađivanja i korištenja osobnih podataka građana, koje su oni ostavljali na navedenoj domeni ispunjavajući predviđeni obrazac za prijavu osoba koje krše samoizolaciju - kažu u PU međimurskoj. 

Tako je u razdoblju od 20. do 24. ožujka 2020. godine putem e-mail servisa čiji se serveri nalaze u SAD-u, odaslano pedesetak e-mailova Ministarstvu unutarnjih poslova s prikupljenim osobnim podacima građana.

- Nedavno smo upozorili građane kako Ministarstvo unutarnjih poslova ne prikuplja osobne podatke putem raznih aplikacija o kršenju izrečenih mjera samoizolacije.

Ovo kriminalističko istraživanje, koje je rezultirao podnošenjem kaznene prijave, inicirano je zaprimljenim dojavama naših građana da se putem raznih aplikacija zaprimaju obavijesti putem kojih se od njih traži da zbog izrade evidencije o prekršiteljima mjera samoizolacije dostave svoje osobne podatke - kažu u policiji koja ponovno upozorava građane da ne dostavljaju osobne podatke nikome jer postoji opasnost da će biti zloupotrijebljeni.

Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja osobnih podataka mogu prijaviti policiji na 192.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije