Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srpski numizmatičar

Nedostaje mu samo jedna kovanica da okruni 36 godina dugu potragu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
12.09.2018.
u 14:02

Prikupio ih je gotovo ne putujući pošto je u životu najdalje bio do Njemačke.

Srpski numizmatičar Zoran Milošević 36 godina traga za kovanim valutama svih zemalja svijeta. I nedostaje mu još samo jedna kovanica - solomonskootočni dolar. 

U svojem domu u vojvođanskom naselju Pavlovci, u općini Ruma, taj profesionalni bravar tvrdi da je uspio prikupiti 194 valute, isključivo usmenom predajom, nikada se ne služeći internetom. Strahuje, naime, od varalica koji vrebaju strastvene numizmatičare. 

Zbirku novčića počeo je stvarati u mladenačkoj dobi kad mu je prijatelj darovao nekoliko njih za uspomenu. 

Zoran tvrdi da sada raspolaže s gotovo svim valutama u opticaju u svijetu plus nekima koje to više nisu, poput francuskog franka. 

Prikupio ih je gotovo ne putujući pošto je u životu najdalje bio do Njemačke.  

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, trebalo 15 godina da skupi kovanice svih zemalja proizašlih iz raspada.

Posljednju valutu koju je dobio bio je mjanmarski kjat

No, nedostaje mu jedna kovanica da obiđe cijeli svijet ne napuštajući svoj dom - salomonskootočni dolar iz države na jugozapadu Tihog oceana, udaljene 15.000 kilometara od Srbije. 

Njegov je cilj, kako objašnjava, pokazati da je svijet i malen, budući da ga se može smjestiti u vitrinu od 1,5 četvornih metara, i velik, jer je za njegov pothvat potrebno golemo strpljenje i upornost. 

Pogledajte i video: Kako se vara kupce na tržnicama

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Peterančan
Peterančan
18:08 12.09.2018.

Ima numizmatičara i u Mađarskoj, Italiji.... al nisu srbi pa nisu ni interesantni ovom srboljubnom portalčiću. kak je vučić, dobro? Džoković, Cebepuna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije