Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovarski SDP

Nedopustivo je da nam se dvije ulice zovu po ustaškim dužnosnicima

Nenad Nekvapil
Damir Špehar/Pixsell
24.11.2018.
u 14:15

Podsjetimo, nezavisna gradska vijećnica Ela Naranđa putem Facebooka upozorila je u četvrtak na postojanje grafita ustaške simbolike na skulpturi Vojina Bakića i kosturnici, a grafiti su uklonjeni nekoliko sati kasnije.

Bjelovarski SDP na tiskovnoj konferenciji u subotu oštro je osudio nedavno ispisivanje ustaških grafita na spomeniku Vojina Bakića "Poziv na ustanak" te na kosturnicama u bjelovarskom spomen-parku Borik i upozorio na reviziju povijesti koja je počela još početkom devedesetih.

"Na žalost, ponovno svjedočimo nemilim scenama pojedinaca ili grupa koji veličaju mračno razdoblje naše povijesti. Još je veći problem što se u Gradu Bjelovaru toleriraju nedopustive stvari, pa tako imamo i dvije ulice nazvane po ustaškim dužnosnicima. Riječ je Juliju Makancu koji je za vrijeme NDH i ustaškog režima obavljao dužnost ministra te Stipi Javoru, jedom od osnivača ustaškog pokreta", naglasio je gradski vijećnik SDP-a Nenad Nekvapil. Zatražio je da Grad Bjelovar pokrene postupak preimenovanja tih ulica.

"Predstavnici ustaškog pokreta nemaju svoje mjesto u gradu Bjelovaru. Mi smo multikulturalan grad koji osuđuje taj zločinački režim i nadam se da će se pokazati dobra volja po tom pitanju", poručio je Nekvapil. Ispisivanje grafita ustaške simbolike prozvao je "trećim vampirskim balom" nad nevinim žrtvama.

"Prvi vampirski bal dogodio se za vrijeme II. svjetskog rata kada su nevine žrtve ubijene, drugi početkom devedesetih kada je spomenik Vojina Bakića raznesen i sada treći put kada je spomenik išaran ustaškim znakovljem. Tražimo od policije da pronađe počinitelje i da se na adekvatniji način brine o djelima Vojina Bakića čiji je kip i u Gudovcu srušen", kazao je Nekvapil.

Podsjetimo, nezavisna gradska vijećnica Ela Naranđa putem Facebooka upozorila je u četvrtak na postojanje grafita ustaške simbolike na skulpturi Vojina Bakića i kosturnici, a grafiti su uklonjeni nekoliko sati kasnije.

Pogledajte i video Milanka Opačić objavila da napušta SDP

Komentara 48

Avatar Peterančan
Peterančan
14:38 24.11.2018.

Al za ulice koje se zovu po komunističkim razbojnicima i ubojicama, to bjelovarske srbijance ne smeta?

DU
Deleted user
16:11 24.11.2018.

smeca cetnicka

Avatar Mi sami
Mi sami
14:59 24.11.2018.

Da se vas pita ulice bi se zvale dražina i nedićeva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije