Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće

Na pomolu epidemija: Necijepljeno 15.881 dijete, liječnici predlažu i novo cjepivo

Cijepljenje
Foto: Thinkstock
15.04.2018.
u 08:33

Liječnici predlažu da se od iduće godine uvede i cjepivo protiv pneumokoka

U posljednjih pet generacija predškolaca čak 15.881 dijete u Hrvatskoj nije cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka, rečeno je na jučerašnjem skupu o cijepljenju održanom u Hrvatskom liječničkom zboru u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih liječničkih društava.

Taj podatak iznio je dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a rekavši kako spomenuti broj necijepljene djece od 2012. do 2017. godine znači da protiv ospica, rubele i zaušnjaka u nas nije cijepljeno oko osam posto predškolske djece.

– Ako se trend ne promijeni, imat ćemo epidemiju i ospica i hripavca i zapravo se malo čudim što je još uvijek nemamo. Ovo je jako zabrinjavajuće jer županije s malim cjepnim obuhvatom imaju veliki apsolutni broj djece osjetljive na ospice i taj postotak dovoljno je velik za izbijanje epidemije – rekao je dr. Kaić.

Županije u kojima je najviše necijepljene djece su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, a kad je u pitanju cijepljenje protiv ospica, najdramatičniji podatak stigao je iz Dubrovnika. U Dubrovniku je, prema predstavljenim podacima, protiv te zarazne bolesti lani cijepljeno samo 40,8 posto djece, a u cijeloj toj županiji isto cjepivo primilo je 55,8 posto djece te je njih 6340 necijepljeno. Unazad dvije godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiju bilo je cijepljeno 78 posto djece i tada se upozoravalo na opasnosti pada procijepljenosti, što se i dogodilo te je lani zabilježen spomenuti rekordno nizak cjepni obuhvat. Trend je evidentno nastavljen, a upravo u toj županiji pad je, kako je rekao dr. Kaić, puno strmiji nego u drugim županijama. U Splitsko-dalmatinskoj županiji pad procijepljenosti zaustavljen je prošle godine pa je cjepni obuhvat, odnosno broj djece koja su primila ovo cjepivo bio 78 posto. U Rijeci je to 80 posto, a u Osijeku je 87 posto djece lani cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka.

Upravo je to cjepivo, podsjetimo, primjer najvećeg pada procijepljenosti u Hrvatskoj već godinama, posebice posljednjih pet-šest godina. Roditelji kojih sve veći broj odbija svoju djecu cijepiti tim cjepivom javno govore o njegovim posljedicama, na što struka odgovara da tu ne postoji povezanost.

Općenito je s jačanjem antivakcinalne kampanje raslo nepovjerenje u prevenciju bolesti cijepljenjem pa tako već godinama pada broj cijepljene djece. Nije to hrvatska osobitost, isto se događa i u drugim zemljama koje pak bilježe i epidemije ospica te smrtne slučajeve.
Kako se moglo čuti jučer u Liječničkom zboru, pad procijepljenosti, osim protiv ospica, lani je kod nas nastavljen i protiv difterije, tetanusa i hripavca, rekao je dr. Kaić najavivši na istom događanju kako je u Ministarstvo zdravstva upućen prijedlog da se u program cijepljenja od iduće godine uvede i cjepivo protiv pneumokoka.

Također je naveo i izmjene preporuka za cijepljenje zdravstvenih radnika pa će se tako protiv hripavca, difterije i tetanusa cijepiti oni koji rade na novorođenačkim odjelima, a protiv ospica i vodenih kozica seronegativne zdravstvene radnike zaposlene na dojenačkim, infektološkim i hematološkim odjelima.

Komentara 150

GO
gordana93
09:27 15.04.2018.

danas svi sve znaju,svi su doktori i sto god treba ovisno kako koji dan zasto studirat medicinu kad je dovoljno procitati koji novinski clanak i forum i odmah si doktor

DU
Deleted user
09:16 15.04.2018.

Eto došlo vrijeme da prosječni građanin koji veze s medicinom nema doktorira s par clanaka pročitanih na internetu i zavede dio ljudi svojom "pameću", a stradaju nevina djeca. Ne znam kakvo je pravilo u drugim gradovima no u Bj je pravilo da necjepljena djeca ne mogu ici u vrtić. I mislim da je kod nas jos uvijek procjepljenost iznad 93 posto. Uglavnom ne razumijem antivaxere. Razumijem da nas truju na sve strane, ali sam ipak ZA cijepljenje.

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
10:45 15.04.2018.

Uvesti obvezno cijepljenje, tko ne dovede dijete na cijepljenje suditi po kaznenom zakonu. Kada nastupi epidemija ionako se cijepi i uvode se mjere, a roditelji neka slobodno kmeče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije