Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA

Necijepljeni protiv ospica ne smiju ići u vrtić i školu

Cijepljenje
Foto: Dino Stanin/Pixsell
15.11.2019.
u 19:45

Za novi zakon bili su demokršćani iz CDU/CSU-a, socijaldemokrati iz SPD-a i liberali iz FDP-a, neki zastupnici lijeve stranke Die Linke te Zelenih ostali su suzdržani, dok su zastupnici AfD-a glasali protiv.

Njemački je Bundestag jučer prihvatio zakon o cijepljenju protiv ospica koje je obvezno za djecu, odnosno vrtiće, škole i druge slične javne ustanove, ali i izbjegličke centre, a na snagu će stupiti 1. ožujka 2020. godine. Sva djeca i roditelji morat će dokazati da su cijepljeni, u suprotnom mogu biti izbačeni iz institucije uz povisoku globu od 2500 eura. Isto se odnosi i na djelatnike u tim ustanovama.

Protiv samo AfD

Ona djeca koja već pohađaju nastavu moraju do 31. srpnja 2021. dokazati da su se cijepila ili preboljela ospice. Time cijepljenje protiv ospica postaje obveznim s navedenim datumom. Odluka je donesena i više nego dostatnom većinom, 459 je članova Bundestaga glasalo za, 89 protiv, dok je 105 ostalo suzdržano. Savezni je ministar zdravlja CDU-ovac Jens Spahn žestoko branio zakon.

– Riječ je o zakonu koji djecu štiti u najdoslovnijem smislu te riječi. Najviše treba štititi upravo najmlađe – rekao je neposredno prije glasanja Spahn. Njegov je argument takav da se teško s njime ne složiti, a to je da djeca sama za sebe ne mogu zaključiti trebaju li se cijepiti ili ne pa je stoga obvezatno cijepljenje nužno.

– Ospice nisu dječja bolest, a ne može ih se liječiti kakvom terapijom. Iznimno su zarazne te izazivaju veliki stres kako za dijete tako i za obitelj – rekao je ministar Spahn.

Za novi zakon bili su demokršćani iz CDU/CSU-a, socijaldemokrati iz SPD-a i liberali iz FDP-a, neki zastupnici lijeve stranke Die Linke te Zelenih ostali su suzdržani, dok su zastupnici AfD-a glasali protiv. Do sada je ove godine u Njemačkoj zabilježen 501 slučaj ospica.

Zaražena 501 osoba

Njemački mediji donose tvrdnju da se ova zarazna bolest posljednjih godina širi jer se ljudi cijepe manje, a ospice su, podsjeća se, iznimno zarazna bolest te nisu bezopasne. U slučajevima oboljele djece mlađe od četiri godine i odraslih starijih od 20 ta je bolest jako često vrlo ozbiljna te je polovica zaraženih 2018. morala biti hospitalizirana.

Ove je godine, dakle, zaražena 501 osoba, a u protekle dvije zabilježeno je u Njemačkoj ukupno 1500 slučajeva. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Europi je u prvoj polovici 2018. godine od ospica umrlo 37 osoba s time da u tu brojku nisu uključene smrti zbog dugoročnih posljedica ove bolesti. Nakon infekcije u djetinjstvu, upozorava se u tekstu Der Spiegela, raste rizik od pojave meningitisa kasnije u životu. Za Jensa Spahna cijepljenje je zapravo ostvarivanje prava na fizički integritet osobe.

– Tako smo iskorijenili velike boginje – rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Komentara 3

Avatar Mi sami
Mi sami
21:05 15.11.2019.

Nemaju oni pernara da im ibjasni kako je to glupo kad vitamin c liječi sve bolesti.

LA
lazovcino
22:41 15.11.2019.

Zatrovani provode diktaturu protiv nezatrovanih.

BF
bf2
20:40 15.11.2019.

ja ne Ču cjepati djecu jer mi spaju autizme u cjepivo pa če mi pasti djeca sa ruba zemlje koja je ravna ploććća....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije