Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Macron najavio raspuštanje

'Nećeš ukidanjem poznate škole iskorijeniti elitizam u zemlji'

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.04.2019.
u 10:15

– Išao sam u tu školu i uopće ne žalim zbog toga – rekao je bivši predsjednik Hollande. Neki smatraju da se škola u posljednjih 70 godina pokazala vrlo uspješnom u edukaciji javnih službenika, a kopirale su je mnoge zemlje, poput Rusije.

Smanjenje poreza, povećanje najnižih mirovina, nastavak reformi koje će ići na ruku olakšavanju poslovanja te reforma javne uprave koja će ići na ruku stanovnicima u manjim mjestima. To su sve reforme koje je prekjučer obećao francuski predsjednik Emmanuel Macron kao odgovor na prosvjede “žutih prsluka” i prigovore Francuza da ih vlast ne sluša.

No, francuskom je predsjedniku očigledno posebno zasmetala kritika za elitizam koja je uperena protiv njega, ali i protiv cjelokupne političke scene u zemlji. Zato je izašao s radikalnim prijedlogom ukidanja znamenite Nacionalne škole za administraciju (ENA) koja je poznata kao “fakultet za predsjednike” jer su je, osim samog Macrona, pohađali Valéry Giscard d’Estaing, Jacques Chirac i François Hollande, bivši predsjednici republike, ali i brojni ministri i najviši dužnosnici.

U široj javnosti na nju se gleda kao na elitističku školu koju upisuju uglavnom privilegirani pojedinci, a koja im je, po završetku, i ulaznica u najviše pozicije u vlasti. Studenti je upisuju nakon nekoliko godina rada, a njihov je prosjek godina 31. Prema nekim istraživanjima, samo 19 posto upisanih u školu dolaze iz radničkih obitelji. Osnovale su je vlasti nakon kraja Drugog svjetskog rata kako bi stvorile novu državnu upravu jer je dio stare surađivao s nacistima u ratu.

No, ne slažu se svi s time da bi njezinim ukidanjem odjednom nestalo elitizma u francuskoj politici. Bivši predsjednik Hollande složio se da su potrebne reforme, ali je protiv njezina ukidanja.

– Išao sam u tu školu i uopće ne žalim zbog toga – rekao je on. Neki smatraju da se škola u posljednjih 70 godina pokazala vrlo uspješnom u edukaciji javnih službenika, a kopirale su je mnoge zemlje, poput Rusije.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

Ključne riječi

Komentara 4

MO
morejeslano
13:36 27.04.2019.

Danas u subotu, dvadesetičetvrti tjedan zaredom Francuski narod protestira na ulicama i traži ostavku diktatora Macrona. Unatoč vojsci i policiji koju je Macron postavio na ulice ljudi ne odustaju. To je Francuska realnost.

ZI
zimerman
18:18 27.04.2019.

Važno je da školi za imame neće zafalit novca .

ZI
zimerman
18:22 27.04.2019.

I ptice na grani znaju da ih uništava islamizacija koja se uspostavlja preko ljevicara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije