Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talijanski ministar:

“Nećemo trčati za onim što kažu rejtinške agencije”

DiMaio
Reuters/Pixsell
04.09.2018.
u 18:25

Očekivala se reakcija financijskih tržišta nakon što je agencija Fitch ocijenila negativno perspektivu Italije, ali ona su ostala mlaka.

Ne možemo trčati za onime što kaže neka rejtinška agencija i onda Talijanima zabiti nož u leđa, izjavio je u nedjelju potpredsjednik talijanske vlade i ministar ekonomskog razvitka Luigi Di Maio nakon što je u petak rejtinška agencija Fitch potvrdila za Italiju status BBB, s time što joj je prije perspektiva bila “stabilna”, a sada je “negativna”. Očekivala se reakcija financijskih tržišta nakon što je agencija Fitch ocijenila negativnim gospodarsku perspektivu Italije, ali ona su jučer ostala mlaka. Druga američka rejtinška agencija Moody’s odgodila je iznošenje mišljenja za vrijeme nakon objave nacrta talijanskog proračuna za 2019. godinu.

– To što je Fitch zadržao svoj rejting, a Moody’s je odgodio davanje svoga mišljenja, znači da agencije čekaju odluke vlade – objasnio je ministar ekonomije Giovanni Tria i naglasio da će vladin program biti na crti onoga što je najavio premijer Giuseppe Conte, odnosno da neće biti povećan deficit. No, dvojica potpredsjednika vlade, Di Maio i Matteo Salvini (čelnik Lige), svojim izjavama “opovrgavaju” Contea. Salvini kaže kako će deficit iznositi do tri posto BDP-a, što je mnogo više od postotka kojeg bi se Italija trebala pridržavati za smanjenje duga.

Ako će se, primjerice, prodavati talijanske obveznice na financijskim tržištima, što bi moglo dovesti do povećanja vrijednosti između njemačkih i talijanskih obveznica, onda će ne samo ušteđevina Talijana postajati manje vrijedna nego će rasti i kamate na kredite. Tržište novca i dionica ne vodi se onim što kaže Di Maio, već tržišnom logikom vrijednosti neke dionice i zarade vezane uz njezinu kupnju ili prodaju. Bude li talijanski proračun za sljedeću godinu iznosio, kako neki predviđaju, 75 milijardi eura, što je višestruko iznad mogućnosti, onda će zasigurno financijska tržišta reagirati negativno. Di Maio je najavio kako od 2019. počinje isplata “dohotka za građanstvo”, za pet milijuna ljudi na rubu egzistencije, a Salvini najavljuje da će biti uveden i gotovo jedinstveni porez (flat-tax), pa se postavlja i pitanje iz kojih će se fondova sve to namiriti.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar superhik74
superhik74
18:30 04.09.2018.

Bravo talijani. Tko vise vjeruje "fake news". To su iste one agencije koje su 2008 godine prije kolapsa bankarskog sistema davale AAA (trostruki A) "rejting" smecu od "subprime mortgage" i "derivatives". Cijeli sistem je jedna namjestaljka Ponzijeva shema medjunarodnih bankstera koji samo izmisljaju brojke i manipuliraju izmisljenim ciframa dok stvarnu vrijednost skrivaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije