Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni tajnik SAD-a:

Nećemo priznati rusku aneksiju Krima, a S. Koreja i dalje proizvodi gorivo za nuklearno oružje

Mike Pompeo pred senatskim odborom
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
26.07.2018.
u 07:44

Pompeo je rekao da SAD vodi "strpljivu diplomaciju" kako bi uvjerila Sjevernu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja, ali da neće dopustiti da se proces "beskonačno razvlači".

Sjeverna Koreja nastavlja proizvoditi fisilni materijal za nuklearne bombe iako je obećala da će se denuklearizirati, rekao je u srijedu državni tajnik Sjedinjenih Država Mike Pompeo.

Na saslušanju pred senatskim odborom Pompeo je na pitanje je li točno da Pjongjang i dalje proizvodi gorivo za nuklearno oružje odgovorio: "Da, to je točno... oni nastavljaju prozvoditi fisilni materijal".

Pompeo je u povremeno neugodnom razgovoru sa sumnjičavim senatorima branio, kako je rekao, napredak u razgovorima sa Sjevernom Korejom nakon summita predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una 12. lipnja.

Državni tajnik SAD-a nije želio odgovoriti na pitanja nastoji li Pjongjang i dalje proizvesti podmorničku balističku raketu i nastavlja li sjevernokorejski nuklearni programa općenito napredovati.

Mike Pompeo pred senatskim odborom
1/11

Pompeo je rekao da će, ako je potrebno, na posljednje pitanje rado odgovoriti ali ne javno, te sugerirao da javni istupi ne bi pomogli "složenim pregovorima s teškim protivnikom".

On je rekao da SAD vodi "strpljivu diplomaciju" kako bi uvjerila Sjevernu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja, ali da neće dopustiti da se proces "beskonačno razvlači".

Izvješćujući o svom posjetu Sjevernoj Koreji početkom srpnja Pompeo je rekao da je naglasio to stajalište u "produktivnim" razgovorima s njegovim sjevernokorejskim sugovornikom Kim Yong Cholom.

Pompeo je rekao da je Trump i dalje optimističan glede izgleda za denuklearizaciju Sjeverne Koreje ali da Kim mora izvršiti obveze koje je preuzeo na summitu.

Sjedinjene Države neće priznati rusku aneksiju Krima, također je rekao Pompeo pred senatskim odborom.

"Želim zajamčiti ovom ovom odboru da Sjedinjene Države ne priznaju i neće priznati tobožnju kremaljsku aneksiju Krima", rekao je Pompeo odboru za vanjsku politiku senata SAD-a.

"U skladu sa saveznicima, partnerima i međunarodnom zajednicom Sjedinjene Države odbacuju ruski pokušaj aneksije Krima i obvezuju se održati tu politiku dok se ponovno ne uspostavi teritorijalni integritet Ukrajine", poručio je Pompeo u "Izjavi o Krimu" objavljenoj prije saslušanja te senatorima kasnije rekao da SAD neće ukidati sankcije Moskvi.

Rusija treba "okončati svoju okupaciju Krima", rekao je Pompeo i dodao da se Moskva svojim postupcima izolirala od međunarodne zajednice.

Nakon prošlotjednog susreta predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Helsinkiju pojavila su se nagađanja da bi Washington u pitanju Krima mogao učiniti ustupke Moskvi. 

Putin je nakon summita rekao da Trump vjeruje da je pripojenje Krima Rusiji temeljem refernduma bilo legalno.

Tijekom saslušanja u senatu Pompeo je odbijao iznijeti pojedinosti o tome što mu je Trump rekao o sastanku u Helsinkiju tvrdeći da razgovori između predsjednika i članova njegovog kabineta trebaju ostati privatni.

Dužnosnici Europske unije i Ukrajine pozdravili su izjavu Mikea Pompea.

"Nitko nema pravo silom mijenjati granice slobodnih suverenih država", reklo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozdravivši pojašnjenje stajalište SAD-a.

"Ostajemo čvrsto predani suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i poputnpoj porvedbi politike nepriznavanja, uključujući restriktivne mjere", rekao je glasnogovornik EU-a.

Komentara 14

SU
suvaja
08:01 26.07.2018.

putin je ruski car...bas njega briga hoces li ti nesto priznati ili ne priznati ...nije rusija irak sirija libija gdje vi uredujete kako vas volja....

Avatar MiIion
MiIion
10:49 26.07.2018.

Porosenko ce "osloboditi" Krim 2019.. Vec su napravili 1000 novih vesla za mornaricu.

BM
branko.mihalic1
13:11 26.07.2018.

Putin je zakon da bar mi imamo takvu nebi trebao sabor i razni likovi koji uništavaju zemlju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije