Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPŠTINA UN-a

'Nećemo dopustiti da Idlib postane nova Raka – središte novog kalifata'

Ildib
Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL
1/2
30.05.2019.
u 13:22

Sergej Veršinin ustrajan je u tome da Rusija žestoko odgovori na svaki napad koji ugrozi njihove vojnike u Siriji. Takav govor pred Vijećem UN-a došao je u vrijeme dok ruske i sirijske snage žestoko bombardiraju džihadističke položaje u provinciji Idlib

“Nećemo dopustiti da Idlib postane nova Raka”, kazao je na općoj skupštini UN-a zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Veršinin, ističući kako je danas 95 posto te provincije pod kontrolom džihadista, terorističke skupine Hayat Tahrir al-Cham, ogranka Al-Qai’de u Siriji čija je ideologija srodna ISIL-ovoj. Džihadisti u Idlibu za taoce drže više od tri milijuna ljudi, upozorava Moskva, a sirijske prorežimske snage kontroliraju dio jugoistoka i istoka Idliba.

Tri milijuna talaca

Sergej Veršinin ustrajan je u tome da Rusija žestoko odgovori na svaki napad koji ugrozi njihove vojnike u Siriji. Takav govor pred Vijećem UN-a došao je u vrijeme dok ruske i sirijske snage žestoko bombardiraju džihadističke položaje u provinciji Idlib. Pokrajina Idlib, koja je u rukama džihadista od ožujka 2015., posljednje je veliko džihadističko uporište u Siriji i režim nema kontrolu nad njezinim najvećim dijelom.

Prema podacima UN-a od kraja travnja, više od 250 civila, među njima pedesetak djece, poginulo je u bombardiranju tog područja a više od 200.000 ljudi je raseljeno. Provinciji Idlib prijeti humanitarna katastrofa ne uspije li turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan ostvariti obveze koje je na sebe preuzeo – razoružanje džihadista i mirnu reintegraciju Idliba u pravni poredak Sirije. Danas se na području provincije Idlib nalazi oko 100 tisuća džihadista koji su se tu okupili s cijelog teritorija Sirije. Prema popisu stanovništva iz 2010., u toj je provinciji živjelo oko 160 tisuća stanovnika, a danas ih je oko 3,5 milijuna.

Da bi se izbjegla humanitarna katastrofa, u rujnu 2018. potpisan je sporazum o demilitarizaciji i mirnoj reintegraciji koji je dogovoren između Putina i Erdoğana u Sočiju, a trebao se početi primjenjivati još 15. listopada 2018., kada je iz zone široke 15-20 kilometara trebalo povući sve teško naoružanje, a trebali su se povući i svi pobunjenici, uključujući Nusra-frontu i ostale džihadističke skupine. Međutim, do realizacije sporazuma nije došlo, a gradovi Hama i Alep, koji su pod kontrolom režimskih snaga, nerijetko su bili bombardirani. Također, stalna meta napada bila je i ruska vojna baza Hmeimim koja je gađana dalekometnim projektilima ili bespilotnim letjelicama koje su nosile eksploziv.

Zbog učestalih napada, ruska i sirijska vojska pokrenule su vojnu ofenzivu na provinciju Idlib, nakon što su propali svi pregovori o razoružanju džihadističkih skupina. Prozvani predsjendik Erdoğan negirao je da ima bilo kakav utjecaj na džihadiste koji kontroliraju Idlib tvrdeći kako čini sve da bi poštovali dogovor iz Sočija o demilitarizaciji Idliba. Međutim, veleposlanik Sirije u UN-u Bashar al-Jaafari na sastanku Vijeća sigurnosti demantirao je Erdoğanove tvrdnje da nema utjecaj na džihadiste te predočio dokaze fotografijama kako su predstavnici turske obavještajne službe bili na sastanku u provinciji Idlib s vođom džihadista Abu Mohammedom Joulanijem.

Jedina nada – bojni otrovi

Istodobno, nakon što je Donald Trump zaprijetio novim napadom na Siriju ako se dokaže da je vladajući režim Bashara al-Assada koristio kemijsko oružje, uključujući i klor, na sjeverozapadu Sirije u provinciji Idlib, iste prijetnje uputila je i Francuska. Predsjednik Emmanuel Macron zaprijetio je sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu da će i Francuska sa svojim saveznicima odmah reagirati i kazniti njegov režim dokaže li se da je koristio kemijsko naoružanje.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nekoliko je puta upozorio da imaju obavještajne podatke da džihadisti u Idlibu žele inscenirati kemijski napad kako bi Zapad vojno intervenirao. U prilog tome ide i to što je sirijska novinska agencija Sana objavila da je nakon što je sirijska vojska ušla u grad-tvrđavu Al-Mundiq u sjevernom selu Hama, jedinice sirijske vojske pronašle su poljsku bolnicu za bijele kacige, s opremom za zaštitu od kemikalija, od kojih su neke proizvedene u Njemačkoj, zatim maske, odjeću i filtre za kemijske maske i kardiokiruršku opremu.

Ključne riječi

Komentara 1

MP
miroslav.petkovic.7564
17:48 30.05.2019.

A koce drugi ako nece Rusi. Pa mir se vratio disu god bili Rusi zivot poceja. Situacija se normalizirala...Otvorene skole voda struja bolnice rade itd...Izgleda dasu rusi i Turke tamo napusili...sta Ameri koda se bore samo gledaju haha...Vrlo providno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije