Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne može dvaput

Neće mu suditi što je žrtvu umalo ubio jer je za to već osuđen

maresti
Tomislav Miletić/Pixsell
17.05.2011.
u 10:55

Vrhovni sud: Osuda za drsko i nepristojno ponašanje uključuje i fizičke nasrtaje te ima "kaznenu konotaciju"

Famozni slučaj Maresti, odnosno pravilo da se ne može dvaput suditi za isto djelo, doveo je do apsurda – žrtva ubodena nožem jedva je preživjela, ali suđenja za pokušaj ubojstva neće biti jer je počinitelj u vezi s tim događajem već prekršajno uvjetno osuđen na deset dana zatvora zbog "naročito drskog i nepristojnog ponašanja".

Spasila ga Hitna pomoć

Županijski sud u Varaždinu u povodu okrivljenikove žalbe odbio je provesti istragu protiv Dragutina D. za pokušaj ubojstva pozivajući se na presudu Europskog suda za ljudska prava iz lipnja 2009. u slučaju Maresti protiv RH. Dragutin D. već je prekršajno uvjetno osuđen jer je u travnju 2009. pod utjecajem alkohola (1,26 promila) galamio i vrijeđao 44-godišnjaka, a kad mu je ovaj rekao da ga ostavi na miru, iz svoga je vozila izvadio kuhinjski nož i ubo ga u trbuh. Žrtvi su ozlijeđena jetra i tanko crijevo, a spasila ga je hitna intervencija. Kako se Dragutin D. ne bi izvukao samo s prekršajnom "sitnom" osudom, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić tražio je zaštitu zakonitosti, što je Vrhovni sud nedavno odbio!

Analizom dvaju činjeničnih opisa, iz prekršajnog i kaznenog postupka, i Vrhovni sud je zaključio da je tu riječ o već presuđenoj stvari i da se Dragutinu D. nakon prekršajne osude više ne može suditi u kaznenom postupku. Vrhovni se sud poziva na presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju Engel protiv Nizozemske iz 1976. godine, prema kojoj su presudna tri mjerila za zaključivanje je li i u prekršajnom postupku riječ o "kaznenom slučaju", a to su "razvrstavanje djela prema nacionalnom pravu, narav djela i težina zapriječene kazne".

Mogao u zatvor i 60 dana

Dragutin D. prekršajno je osuđen za "naročito drsko i nepristojno ponašanje na javnom mjestu", što uključuje i fizičke nasrtaje te predstavlja prekršaj koji ima "kaznenu konotaciju" jer ga se moglo kazniti zatvorom do 60 dana. U oba je postupka riječ bila o istim činjenični okolnostima, okrivljeniku i žrtvi, vremenski i prostorno povezanima u odnosu na isti događaj i radnje te posljedicu – tešku ozljedu. Stoga bi naknadnim kaznenim progonom i kažnjavanjem osuđenika u kaznenom postupku, obrazlaže Vrhovni sud, "bilo povrijeđeno načelo ne bis in idem", pa je Županijski sud u Varaždinu s pravom obustavio kazneni postupak.

Ključne riječi

Komentara 20

SJ
Sve je uzalud
11:26 17.05.2011.

Ovaj članak još nije komentiran. Budi prvi i započni raspravu! Ovo ne treba komentirati.Suzdržite se komentara, kao mali otpor bezobrazluku.

LU
lukarak
11:38 17.05.2011.

Ha eto, ko im kriv kaj su ga prvo osudili prekrsajno.

OB
-obrisani-
12:20 17.05.2011.

debilizam i kretenizam od sudstva i policije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije