Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON RIJEČKE TRAGEDIJE Stručnjaci govore o slučajevima loše brige o djeci te kako to sankcionirati

Nebriga roditelja: Zbog lupanja po guzi socijalnom radniku

obz_guza_tx_1.jpg
import
25.08.2006.
u 18:57

Sjedim u autu ispred Konzuma. Žena dolazi s dvogodišnjim djetetom. Dijete plače, ona viče na njega da prestane, ponavljajući mu da će ga ostaviti u autu. Uzima ga iz kolica, stavlja u autosjedalicu i odlazi. Ubrzo sam shvatila da nije otišla vratiti kolica, nego u šoping! Dječak je u suzama gledao za njom onim tužnim pogledom! Užas! Nisam znala što učiniti...  riječi su žene koja je na Rodinom web forumu svjedočila o nebrizi jedne mame, dvojeći je li trebala pozvati policiju ili Centar za socijalnu skrb.

Vjerojatno bi se i većina nas užasavala i ne bi ništa učinila. No, nakon tragedije s dvogodišnjom djevojčicom iz Rijeke, koja se u stanu ugušila u požaru, i apela dječje pravobraniteljice Mile Jelavić da se predškolaska djeca ne smiju ni na trenutak ostavljati sama, ni u parkovima ni u stanovima, jer će roditelji zakonski odgovarati, mnogo toga bi se moglo promijeniti! Zbog djeteta samog u stanu, lupanja po guzi, pljuske..., roditeljima u najblažem slučaju Centar za socijalnu skrb može izreći mjeru upozorenja!

Što se sve razumijeva pod nebrigom za djecu, a koja se sankcionira po Obiteljskom zakonu, razgovarali smo sa stručnjacima. Sutkinja za maloljetnike Lana Pete Kujundžić ne dvoji nimalo da bi na mjestu majke s početka priče odmah pozvala policiju ili Centar za socijalnu skrb.



 Nedopustivo je ostaviti dijete samo u autu, parku ili stanu, uz izliku roditelja da je otišao nakratko nešto obaviti. Brinuti se za dijete nije lako, no roditelji su ti koji su ga odlučili imati i moraju preuzeti odgovornost. Ako dijete ne čuva punoljetna osoba, moraju ga uvijek voditi sa sobom, i na plac, i u trgovinu, kamo god idu, koliko god im to nespretno i teško bilo.

Inače je riječ o nebrizi i zapuštanju djeteta. Ostaviti danas predškolca samog u stanu u kojem se može popeti na prozor i pasti s kata, popeti se na plinski štednjak, gurnuti prst u utičnicu, znači pristati na mogućnost da mu se u trenu nešto loše dogodi  kaže sutkinja.

No, hoće li roditelji odgovarati za zapuštanje djeteta, za što je predviđena zatvorska kazna, ili će im se izreći mjera upozorenja? To će ovisiti o tome je li se to dogodilo jednom ili se roditelj češće tako ponaša te jesu li se dogodile posljedice.

 Jednokratno lupanje po guzi djetata ili jedna pljuska amoralno je kažnjavanje! Hoće li roditelj kazneno odgovarati ili će mu biti izrečana neka od mjera iz Obiteljskog zakona, tako da ga se, primjerice, pošalje u školu za roditelje ili ga socijalni radnici upozore da to više ne čini, ovisi o načinu na koji je pljusnuo dijete! Ako je to učinio s izrazitom grubošću uz očitu zloporabu moći, onda i jedna pljuska može biti kazneno djelo. No, u pravilu se kazneno goni roditelj kad se ne može učiniti boljim unutar sustava socijalne skrbi  kaže sutkinja Kujundžić.

Pedijatrica Diana Puževski kaže da se djeca o kojima se loše brine lako prepoznaju.
 Pregledi te djece traju puno dulje jer su nemirnija, plačljivija, agresivnija u ordinaciji. Kad mi roditelji dovedu dijete koje ima astmu, a odjeća mu sva smrdi po dimu, iako sam ih molila da ne puše u stanu, treba li se pitati jesu li to dobri roditelji?



Ako djeca adekvatno dobi ne dobivaju na težini i visini, ako su anemična, češće ozljeđivana, kažem roditeljima da ću dijete morati uputiti na dulju obradu u bolnicu. Roditelji koji su sami odgovorni za nenapredovanje djeteta obično se prestraše da će im netko uzeti dijete i već za dva mjeseca krvna slika djeteta se popravi! Ako se stanje ne promijeni, kontaktiram i s vrtićem i Centrom za socijalnu skrb  kaže dr. Diana Puževski.

Kao primjer loše brige o djetetu ističe i roditeljsko "podmetanje" bolesnog djeteta u vrtić te odbijanje vegetarijanaca i makrobiotičara da djeci daju meso unatoč mišljenju liječnika da ga djeca barem do 15 godine moraju jesti. Kaže im da svoj izbor prehrane nemaju pravo nametati djeci. No, dodaje da se glavnina roditelja njezinih malih pacijenata dobro brine o djeci, pa su rjeđi primjeri da mora, kao u slučaju jedne majke ovisnice, redovito pisati izvješće Centru za socijalnu skrb o tome je li dijete ozljeđivano te kako napreduje.

Psihologinju Gordanu Buljan-Flander iz Poliklinike za zaštitu djece nedavno je nazvala gospođa i rekla joj: "Jedna je majka je u parku maloprije tako pljusnula dijete da je sve zvijezde prebrojilo." Ona je odmah obavijestila Centar za socijalnu skrb. Takvih je prijava sve više u Poliklinici, ali i na Hrabrom telefonu. Psihologinja kaže da ne bi trebalo ostavljati samu djecu mlađu od devet godina. Nisu zrela da se snađu u neočekivanim situacijama te nije sigurno da neće dirati plin ili struju. No ni djecu mlađu od 13 godina koja se ne osjećaju dobro sama te stalno provjeravju hoće li netko provaliti ne bi trebalo forsirati da ostaju sama.


Što je sve nebriga roditelja?

Psiholozi, pedijatri, suci za maloljetnike navode primjere roditeljske nebrige.
Suglasni su da roditelji ne smiju:
-ostavljati dijete predškolske dobi samo u autu, stanu ili parku
- opaliti djetetu pljusku ili ga lupati po stražnjici
- ostavljati starije maloljetno dijete da čuva mlađe
- pušiti u stanu u kojem je malo dijete
- uskratiti djetetu redovite kuhane obroke i zanemariti revoditu higijenu
- slati u vrtić bolesno dijete
- vrijeđati dijete, neprimjereno se ponašati kao roditelj pred djetetom (biti pijan, verbalno i fizički agresivan prema bračnom partneru ili drugoj osobi)
- ustrajati mimo sugestija liječnika da djeca budu vegetarijanci i makrobiotičari jer se roditelji sami tako hrane
- oglušiti se ako dijete redovito dolazi u školu bez napisane zadaće


Pljuska samo uči strahu

Fizičko kažnjavanje psiholozi nikako ne odobravaju. – Nije naravno zlostavljač svaki roditelj koji je jednom pljusnuo dijete, no roditelji moraju znati da se pljuskom dijete neće naučiti ispravnom ponašanju, nego samo strahu te da mu poručuju da su batine u redu i da je u redu ponašati se nasilno, ali i da je ono loša osoba. Roditelj koji dvogodišnje dijete lupi po guzi zato što je pretrčalo cestu, misleći da će ga tako naučiti razlikovati dobro od lošeg ponašanja, time samo rješava svoju ljutnju. A dijete će i drugi put pretrčati cestu, samo će tada pokriti guzu rukama – kaže Buljan-Flander. Emocionalnim zanemarivanjem smatra i kad roditelji maloljetnoj djeci ostavljaju na čuvanje mlađu djecu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije