Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN PENAVA

Ne znam za izbornu sabotažu, u Vukovaru je sigurno nije bilo

Ivan Penava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.06.2019.
u 17:49

HDZ-ov gradonačelnik Vukovara o rezultatima izbora za EU parlament

Ivan Penava, HDZ-ov gradonačelnik Vukovara, za Večernji list komentira rezultat europskih izbora, odbacuje da je Vukovar tu podbacio te konstatira da HDZ ukupnim rezultatom ne može biti zadovoljan. Ipak, smatra da se iz poruka birača mogu izvući zaključci za parlamentarne izbore.

U vrhu HDZ-a posebno su nezadovoljni rezultatom HDZ-a u Zagrebu, Splitu i Vukovaru. Za Vukovar kažu da su Suverenisti dobili previše glasova i došli nadomak HDZ-u?

Nemam informaciju da je vrh HDZ-a nezadovoljan rezultatima Vukovara. Pojedinci koji sebe precjenjuju misleći da su “vrh” HDZ-a dok istodobno podcjenjuju rezultat Vukovara ili ne znaju situaciju na terenu ili su zlonamjerni. Vukovar je na izborima imao četvero kandidata: Marijanu Balić s osvojenih 46,45% preferencijalnih glasova, Bojana Glavaševića s 33,33%, Predraga Matića s 24% i Predraga Mišića s 2,93%.

Drugim riječima, Marijana Balić u Vukovaru je od svih Vukovaraca dobila uvjerljivo najviši postotak preferencijalnih glasova, daleko više od sina heroja i legende Domovinskog rata Siniše Glavaševića i gotovo dvostruko više od bivšeg ministra u Vladi RH Predraga Matića. Naravno da je kod preferencijalnog načina glasanja najdominantnija varijabla prepoznatljivost, odnosno dosadašnji rad.

Primjera radi, Vukovarac Predrag Matić u Vukovaru je dobio 24% glasova, a Biljana Borzan koja nije Vukovarka 35,55% i nitko se tome ne čudi jer je to logično. Što se tiče Ruže Tomašić, morate znati da je ona na prošlim EU izborima ostvarila uvjerljivo najbolji rezultat u broju preferencijalnih glasova, kako u Vukovaru tako i na razini Hrvatske. Koncentracija njezine stranke upravo je u Vukovaru, i predsjednik stranke je Vukovarac.

Sve te činjenice nisu bile dovoljne da omoguće Ruži Tomašić ni približno ponavljanje rezultata prošlih izbora u broju preferencijalnih glasova, niti su dovele u pitanje HDZ kao najjaču stranku u Vukovaru. HDZ je samostalno i suvereno ostvario pobjedu u Vukovaru u vrlo složenim okolnostima isključivo zahvaljujući marljivosti i angažmanu članova i simpatizera stranke u Vukovaru. Na tome svima zahvaljujem jer smo demonstrirali da i u složenim uvjetima posjedujemo kompaktnost i pobjednički duh.

Robert Kopal je u TV intervjuu praktički izjavio da je bilo sabotaža unutar HDZ-a, odnosno da je bilo poticanja, uvjeravanja i nazivanja da se ne glasa za HDZ. Je li u vukovarski HDZ netko zvao i agitirao da se ne glasa za HDZ?

Nemam ni jednu relevantnu spoznaju koja bi upućivala na takvo što, dok u Vukovaru sa sigurnošću mogu isključiti bilo kakvu mogućnost takvih pojava jer to ne bi moglo proći nezamijećeno.

Što je po vama razlog da je HDZ osvojio 4, a ne pet mandata i da je osvojio 22,72 posto glasova na razini Hrvatske?

HDZ je unatoč svim izazovima nakon parlamentarnih i lokalnih izbora ipak ostvario još jednu izbornu pobjedu. Peti mandat pobjegao je “za dlaku”, tako da je vrlo lako moglo biti i drukčije. Postotkom koji smo ostvarili ne možemo biti zadovoljni i kvalitetna analiza sigurno će istaknuti nekoliko poruka koje su nam glasači poslali.

Treba li za parlamentarne izbore mijenjati recept, odnosno politiku HDZ-a i je li se HDZ previše odmaknuo od desnice?

Rezultati ovih izbora odličan su pokazatelj u smislu prolaznog vremena, bolji i realniji od bilo koje ankete. Ne sumnjam da će  Andrej Plenković kao mudar političar iz njih izvući maksimum kako bi pripremio stranku za utakmice koje su pred nama. Smatram da nam je u ovom trenutku pokraj fokusiranosti na važne državničke poteze za Hrvatsku koje ova Vlada povlači, poput Pelješkog mosta, nabave vojnih zrakoplova, dobrog pozicioniranja unutar administracije EU, nužna bolja povezanost i izbalansiranost s potrebama i težnjama koje odašilje narod s terena. Ni jedna politika si ne smije dopustiti da, težeći kvalitetnim rješenjima za narod i državu, istrči daleko ispred. Tada se gubi kontakt s bazom, a vrlo brzo i potpora naroda kojem poruke s povećanjem udaljenosti postaju nerazumljivije i neprihvatljivije.

Kako gledate na gotovo kandidature Davora Ive Stiera i Mire Kovača za nove predsjednike HDZ-a i kako će se cijela situacija odraziti na stranku?

Na svakim  izborima dobro je imati različita razmišljanja, opcije i kandidate, na kraju krajeva to je bit demokracije. Važno je pritom voditi računa o tome da se ne naruši integritet stranke i članstva, da se znaju prioriteti, a to je uvijek narod i država i da se uvijek mora imati dovoljno širine kako bi bilo mjesta za drugačija razmišljanja.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar navijač
navijač
18:01 04.06.2019.

Sve što je protiv Plenkovića je sabotaža, i svi su za to krivi , samo ne on. Nešto mi je poznata ta priča.

Avatar mačak s tri života
mačak s tri života
19:26 04.06.2019.

naravno da je narod kaznio plenkovića i zbog zaštite gosp.Žalac

VE
verica2
21:39 04.06.2019.

Poslije potpisivanja Marakeškog sporazuma, Istanbulske konvencije( HDZovi birači su jasno rekli što o tome misle) i prebrojavanja potpisa za referendum, traže se labudovi i saboteri! Da čovjek ne povjeruje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije